2015. január 28., szerda

Brownie

Nálunk desszert nélkül nem élet az élet! :-) Az elmúlt 25 év során(azóta sütök), rengeteg süteményt készítettem már,  ki még nem kellett dobni semmit, ha valami nem sikerült, megették a fiúk, akár a  tepsiből, kanállal. :-) Sok  brownie receptet elolvastam, amikor egyre rábólintottam, hogy ezt megsütöm. Azóta is ezt sütöm, ez bevált, gyors, egyszerű, könnyen elkészíthető és olcsó.

Egy jó nagy őzgerinc formát kivajazok, liszttel megszórom(a felesleget kirázom belőle) és a fagyasztóba teszem. Amíg összekeverem a hozzávalókat, jól lehűl, így könnyen kicsúszik majd belőle  a megsült tészta.


Hozzávalók:

20 dkg vaj(vagy margarin, ki mivel süt)
1 bögre víz
1 bögre cukor
5 dkg kakaópor
2 bögre liszt, benne fél cs. sütőpor elkeverve
2 nagy tojás
5 dkg mazsola
1 tábla keserű csoki

Csokimázhoz:

5 dkg kakaópor
10 dkg cukor
3 dkg vaj(vagy margarin)
2-3 ek, víz

A vajat(vagy margarint)  a vízzel felteszem egy lábasban a tűzhelyre, összeforralom. Egy tálban összekeverem a cukrot a kakaóporral, ráöntöm a forró vajas(margarinos) vizet, majd hozzákeverem a sütőporral elkevert  lisztet. Lehet, hogy picit csomós lesz, de nem kell megijedni, a keverés során kisimul. Jól összekeverem és egyenként  a tojásokat is elkeverem a masszában. Végül beleszórom a megmosott mazsolát, az apróra tördelt csokit, ezekkel is összekeverem. Ennyi az egész, mehet a massza a lehűlt őzgerincformába. Háromnegyedig kell érnie, mert majd szépen feljön. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30-35 percig sütöm, amikor kész egyből kiborítom egy tálcára, kihűtöm.

Csokimáz:

A kakaóport  összekeverem a cukorral, és kevés vízzel, így hagyom állni  kb. 2 órát. Ezt a sütés előtt elkészíthetjük, hogy legyen ideje állni. Akkor jó, ha a cukor szinte elolvadt már. Amikor a sütemény kihűlt felteszem főni, addig forralom, amíg sűrű lesz(pár perc csak), leveszem a tűzről és hozzákeverem a hideg  vajat(margarint). Várok még kicsit, amíg sűrűsödik, majd kanállal  a süti tetejére szedem. Lekvárral, illetve fagyival szoktuk enni, málnalekvárral nagyon finom.

A képre kattintva nagyobban is látható!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése