2015. január 29., csütörtök

Farsangi fánk



Itt a  Farsang, áll a bál!  :-) Ez időtájt sokan sütnek fánkot, én is szoktam. Nálunk a baracklekvár mellett a csokipuding nyerő még hozzá, ezért vegyesen készítem. A fánk nagyon kényes sütemény, nem túl könnyű a sütése, de érdemes megpróbálni, az sem baj, ha nem lesz szalagos, akkor is finom, lényeg, hogy könnyű legyen, a közepe pedig jól átsüljön. Idő és türelem kell hozzá, az biztos.



Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj  (vagy margarin)
5 dkg cukor
kb. 3-4 dl tej
3 tojássárgája
3 cl rum
1 citrom reszelt héja

olaj vagy zsír a sütéshez (lehet vegyesen is)
vaníliás porcukor, a szóráshoz
barackelvár, csokipuding 

Meleg helyen fogjunk hozzá, lehetőleg  minden hozzávaló legyen meleg, illetve szoba-hőmérsékletű, a tojást is vegyük ki előre a hűtőből.  1 dl tejet meglangyosítok  1 mk. kanál cukorral, elmorzsolom benne az élesztőt, tetejét megszórom liszttel,  meleg helyre állítom. Egy nagy tálba szórom a lisztet, hozzáteszem a cukrot, az olvasztott vajat(margarint), a tojássárgákat, a rumot, a reszelt citromhéjat. Amikor az élesztő feljött (akkor jó, ha már hab az egész), azt is hozzáöntöm és meglangyosítom a maradék tejet. Itt nem lehet pontos mennyiséget írni, annyi tejet öntök hozzá, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjak, nagyon fontos, hogy ne legyen se túl kemény, se túl híg. Lehet kézzel is dagasztani, én úgy szoktam, hogy előbb kézzel összedolgozom, mert a kezemben érzem, hogy milyen sűrű legyen  a tészta, majd géppel, dagasztókarral nagyon jól, hólyagosra kidolgozom. Letakarom és addig hagyom állni, amíg duplájára dagad. Sajnos előfordul, hogy valamiért nem kel jól a tészta, ha észrevesszük, hogy kb, 20 perc múlva nem igazán jön még fel, akkor valószínűleg túl híg lett, tegyünk hozzá még egy kis lisztet és dagasszuk újra, így  már beindul a kelés. Amikor duplájára kelt, kiborítom jól meglisztezett deszkára,  kb. 2 cm vastagságúra kinyújtom, kiszaggatom. Lehet nagyobb, kisebb méretű, ki milyet szeretne. A leszakadó részekből kis formákat csinálok, perecet, csavart rudat. Konyharuhával letakarom és hagyom még így kelni 20 percig. Egy lábasban olajat forrósítok (lehet olaj és zsír vegyesen),  kb 7-8 dl kell hozzá. Ez nagyon soknak tűnik, de ami megmarad fel lehet használni más ételhez. Fontos, hogy a zsiradék ne legyen  nagyon forró, mert akkor megég a fánk, de ha nem elég meleg, akkor nem jön fel szépen. Én úgy csinálom, hogy tartalék lángon forrósítom addig az olajat, amíg látom, hogy már jó és így sütöm végig.  A fánk közepére ujjunkkal nyomjunk egy lyukat, és amikor betesszük a forró zsiradékba ez a lyukas rész kerüljön alulra. Az első oldal kicsit tovább sül, kb. 2 perc kell neki (én nem szoktam lefedni), a másik oldal viszont már hamarabb megsül. Papírra szedem, hogy a felesleges zsiradékot

A képre kattintva nagyobban is látható!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése