2015. január 30., péntek

Húsleves főtt hús paradicsomszósszal

Amikor húslevest készítek gyakran második fogás  a benne főtt hús, paradicsomszósszal. Ilyenkor főzök több krumplit a levesbe.










 Hozzávalók:

1 kg tarja, vagy karaj húsos csontja
 3/ 4 kg sertés comb, vagy lapocka
2 sárga répa,
2 fehér répa
1 kis zeller
1  kis  karalábé
1 cikk  kelkáposzta 
3  közepes krumpli
só, szemes bors, ételízesítő
gyömbér, koriander
2-3 cikk fokhagyma
1 nagy vörös hagyma
petrezselyemzöld
zeller zöld
1 paprika 
cérnametélt

1 üveg sűrített paradicsom
3 dkg  zsír
1 ek liszt
kevés cukor, só

A csontot és  a húst hideg vízbe felteszem főni, a legnagyobb lángra. Ez nagyon fontos, mert ha kis lángon fő, nem jön fel hirtelen a tetejére a sötét hab, és akkor zavaros lesz a leves. Leszedem az összes habot, ekkor veszem tartalékra a lángot, belerakom a tisztított, darabolt zöldségeket, a krumplit, hagymát, fokhagymát.  A főszereket még nem, mert ez elején még jön fel hab egy ideig, amit szintén le kell szedni és akkor leszednénk a fűszereket is vele. Kb. fél óra múlva fűszerezem be, addig szedegetem a habot a tetejéről.:-) Én szoktam minden húslevesbe egy kis gyömbért és szerecsendiót tenni, isteni íze lesz tőle. Nagyon lassú tűzön, gyöngyözve főzöm,  kb. 3 órán keresztül, ha puha  a hús, akkor jó. Megvárom amíg leszáll, szép tiszta lesz, akkor tálalom. Cérnametéltet főzök ki hozzá, az a kedvenc, de szoktam csigát is.:-)


Paradicsomszószhoz, a zsírt forrósítom, rászórom  a lisztet és világos rántást készítek. Hozzáöntöm a vízzel felhígított sűrített  paradicsomot, jól összeforralom, sózom és cukrot is teszek hozzá, mert minden paradicsomos ételbe kell cukor. A levesben főtt hússal és krumplival tálalom.

A képre kattintva nagyobban is látható!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése