2015. január 31., szombat

Köménymagos leves tojással pirított kenyérkockával

Ezt az egyszerű, de nagyszerű  levest biztosan mindenki ismeri. Hívják rántott levesnek, mivel egy egyszerű rántás az apja, hívják köménymagos levesnek, mert az nem hiányozhat belőle. Van, aki csak kenyérkockát tesz bele, van aki tojást is, vagy egyben, vagy elkeverve. Én egyben engedem bele, és nagyon szeretem a pirított kenyérkockát is hozzá. Zeller zöldet szoktam még tenni bele, attól nagyon finom íze lesz.

Hozzávalók:

5 dkg zsír
10 dkg liszt
1 közepes fej hagyma
1 ek. pirospaprika
só, bors ízlés szerint
1 mk. kanál köménymag 
1 csokor zeller zöld
2-3 tojás
kevés ecet

2 szelet kenyér, kockára vágva
kevés zsír  a pirításhoz

A hagymát kockára vágom, a forró zsírba teszem és amikor már majdnem barna hozzáadom a lisztet, együtt pirítom vele. Tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, felöntöm vízzel és felforralom. Sózom, borsozom, teszek bele köménymagot (aki nem szereti ropogtatni, használjon őröltet), és zeller zöldet. 10 -15 percig főzöm, akkor beleengedem a tojásokat egyenként, oda ahol forr. Kis idő után fakanállal megemelem, mert van amikor leragad valamelyik az edény aljára. Amikor kész,  pár csepp ecettel savanyítom. Szoktam erős paprikát is tenni bele, szeretjük csípősen. Teflon serpenyőben, kevés zsírom megpirítom a kenyérkockákat, és tálaláskor a levesbe rakom.

A képre kattintva nagyobban is látható!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése