2015. január 31., szombat

Mazsolás fonott kalács

Az otthon sütött fonott kalács bizony sokkal finomabb, mint a bolti. Egy kis vajjal, lekvárral, egy  bögre kakaóval isteni finom. :-)

Hozzávalók:

50 dkg finom liszt
3 dkg élesztő
5 dl tej
5 dkg vaj, vagy margarin felolvasztva
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
10 dkg porcukor
5 dkg mazsola

Az élesztőt 1 dl cukros, langyos  tejben elmorzsolom, tetejét megszórom liszttel, felfuttatom, akkor jó, ha az egész hab már. A lisztet tálba teszem és a hozzávalókból géppel közepesen lágy tésztát dagasztok. A végén pár keveréssel a jól megmosott mazsolát is belekeverem. Letakarom, a tetejét megszórom liszttel, és a  duplájára kelesztem.  Amikor megkelt deszkára borítom,  két részre osztom a tésztát, majd mindkét részt 4 felé és 4-4
rudat sodrok belőlük. A neten néztem meg egy videón a 4-es fonást, nem nehéz. :-) Végüket összefogom és befonom. Zsírozott tepsibe teszem őket, és még itt is hagyom kelni fél órát. Tojássárgával lekenem és előre melegített sütőben, közepesnél kicsit erősebb hőmérsékleten szép aranybarnára sütöm.

A képre kattintva nagyobban is látható!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése