2015. február 10., kedd

Borsóleves petrezselymes vajgaluskával

Télen, nyáron nagy kedvencem a borsóleves. Télen mélyhűtött borsóból főzöm, finomabb, mint az üveges. Májgaluskával, vajgaluskával nagyon finom.  
Hozzávalók:

1/2 kg borsó
2 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 karalábé
1 zeller
2 közepes krumpli
petrezselyemzöld
1 csapott  ek. pirospaprika
1 ek. liszt
só, bors, ételízesítő
1 ek. zsír

5 dkg vaj vagy margarin
15 dkg liszt

1tojás
petrezselyemzöld

A borsót enyhén sós vízben megfőzöm, 8-10 perc elég neki, ha friss, ha mélyhűtött akkor is. A zöldségeket karikára, illetve kockára vágom, a zsírt felolvasztom, ráteszem a zöldségeket a krumpli kivételével. Sózom, majd lefedve kb. 10 percig párolom. Ekkor megszórom a liszttel, kicsit átforgatom, lehúzom a tűzről, ráteszem a pirospaprikát, ezzel is jól elkeverem, majd  felöntöm vízzel. Teszek bele kevés ételízesítőt, borsot, esetleg még sót, de óvatosan, mert az ételízesítő sós és párolásnál már sóztam. Teszek bele egy nagy csokor petrezselyemzöldet, főzöm. Amikor a zöldségek már majdnem puhák, hozzáteszem a kockára vágott krumplit, együtt főzőm, majd amikor már a krumpli is puha, legvégül a borsót  a levével együtt. Ezzel a módszerrel nem fog soha  a borsó szétfőni a levesben, mivel zsenge, ha  a többi zöldséggel együtt párolnám, főzném, mire azok megfőnek, csak a borsó héja maradna. A vajból, lisztből egy tojással galuskát készítek, megsózom, hozzákeverem az apróra vágott petrezselyemzöldet és a levesbe szaggatom.

A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése