2015. február 10., kedd

Ferdinánd tekercs

Ezt a süteményt akkor szoktam sütni, amikor "nincs itthon semmi", de mégis sütni kéne valamit. :-) Liszt, cukor, margarin, vaníliás cukor azért mindig van, tej, tojás  és élesztő is akad a hűtőben. Ha nem használom fel az egész kocka élesztőt, lefagyasztom a maradékot,  később ugyanúgy használható, mint  a friss.


Hozzávalók:

1/2 kg liszt
3 dkg élesztő
1 mk. cukor
1/2 l tej
5 dkg vaj, vagy margarin
5 dkg cukor
1 egész tojás

10 dkg vaj, vagy margarin
20 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukorral elkeverve
1 tojássárga a kenéshez

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatom, a liszttel, a vajjal, vagy margarinnal, a cukorral, a tojással és a maradék tejjel (meglangyosítva) lágy tésztát dagasztok, géppel jól kidolgozom. Letakarom, duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára borítom, letakarva hagyom állni 10 percet, így könnyebb lesz kinyújtani. Kinyújtom a tésztát, a 10 dkg vajat, vagy margarint felolvasztom meglocsolom vele, jól elkenem rajta, majd megszórom a vaníliás porcukorral. Feltekerem,  kb. 3 cm-es szeletekre vágom, kizsírozott tepsibe rakom.  Kelesztem még 20 percig, lekenem tojássárgával és  közepesnél erősebb lángon sütöm. Vigyázni kell, mert hirtelen megéghet, gyakran kell ellenőrizni. Vaníliamártást lehet hozzá adni.

A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése