2015. február 13., péntek

Nyírségi húsgombócleves

Ezt a levest az ételek  világában történő internetes barangolásaim  során találtam, nagyon megtetszett, elkésztettem és azóta is főzöm, nagyon megszerettük. Kiadós, nem túl drága, egy tészta étel elé kiváló előétel. :-)

Hozzávalók:

1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 nagy krumpli
1 fej vöröshagyma
1 tv paprika
1 paradicsom
só, bors
petrezselyemzöld
1/2 l tej
2 dl tejföl

Húsgombóc:

15 dkg darált hús, lehet csirke, pulyka, sertés
1 ek. rizs
1 ek. liszt
1 kis fej hagyma lereszelve
1 tojás
só, bors

A darált húshoz teszem a rizst, a reszelt hagymát a tojást, sózom borsozom és végül a lisztet elkeverem benne, vizes kézzel gombócokat formálok belőle  A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikára, a krumplit kockára vágom.  Egy fazékba teszem a zöldségeket, hozzáadom a fej hagymát, a paradicsomot, paprikát (télen ez el maradhat, vagy jó a fagyasztott), felöntöm  fél liter vízzel és fél liter tejjel, felteszem főni. Sózom, borsozom, teszek bele egy kevés ételízesítőt is. Amikor felforrt belerakom a gombócokat, a petrezselyemzöldet, amíg a zöldségek megfőnek addig a gombóc is készre fő. Félidőben adom hozzá a kockára vágott krumplit, mert az gyorsabban megfő és nem akarom, hogy szétfőjön. Amikor már minden puha, kiveszem a paradicsomot, paprikát, hagymát és  a tejföllel összeforralom. Eleinte én is csodálkoztam, hogy tejben kell feltenni a levest, de isteni finom lesz így. :-)

A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése