2015. február 26., csütörtök

Szilvalekváros gombóc

A szilvalekváros gombóc másik nagy kedvenc a szilvás mellett. A tésztája ugyanúgy készül, mint a szilvásé, a töltelék, finom sűrű, házi szilvalekvárból az igazi.


Hozzávalók:

1 kg krumpli
liszt
1 tojás

1/2 kg szilvalekvár

15 dkg zsemlemorzsa
1 kk. zsír
10 dkg kristálycukor
 2 mk. kanál fahéj




Nem írtam lisztmennyiséget, mert nem lehet. A krumpli  fajtájától függ, hogy mennyi liszt kell hozzá, ez gyúrásnál derül ki.  A krumplit hámozom, kockára vágom és megfőzöm.  Jól lecsepegtetem, gyúródeszkára borítom és még melegen összetöröm, hagyom teljesen kihűlni. Ez nagyon fontos, még csak langyos se legyen , mert akkor nagyon sok lisztet felvesz. Amikor teljesen kihűlt szórok rá lisztet, első menetben 10 dekányit, hozzáütök egy tojást. Ez fontos, mert így nem esik majd szét  a tészta. Összegyúrom és ha kell még liszt, akkor szórok hozzá keveset, csak annyi kell, hogy  a tészta jól összeálljon. A gombóc tésztája akkor finom, ha nagy része krumpli, tehát könnyű, nem kemény, lisztes gumiszerű.  A deszkát jól belisztezem és a tésztát ketté veszem. Először csak a felét nyújtom ki, mert így könnyebb vele bánni. Közben egy nagy fazékban teszek fel vizet forrni és odakészítem a kevés zsíron világosbarnára pirított morzsát is. Mivel a tésztában egyáltalán nincs cukor édesíteni kell. Tapasztalataim szerint ez úgy a legjobb, ha  a morzsát összekeverem a fahéjjal és a cukorral, mégpedig kristálycukorral és abba forgatom a megfőtt gombócokat. Próbáltam már porcukorral is, de az a meleg gombóctól egyből megolvad és utána az egész lében úszik . Én egy tepsibe szoktam kiszedni, a felébe beleszórom a fahéjas, cukros morzsa egy negyedét.  A kinyújtott tésztát kockákra vágom, ráteszem a szilvalekvárt, jó sokat, mert úgy jó, ha sok töltelék van benne, gombóccá formálom. Forró vízbe rakom. Itt figyelni  kell, mert a gombócok először lemennek az edény aljára és néhány oda is ragad. Ezért 2 -3 perc múlva egy fakanállal fel kell keverni. Ha feljöttek a víz színére akkor már lehet is kiszedni. A cukros morzsára szedem, rászórom a morzsa másik negyedét, jól összerázom. Ezt megismétlem  másik adag tésztával is.A gombócot soha nem szabad leöblíteni, mert a víz nyomásától szétesik! Egyből a morzsára kell szedni!  A kristálycukor is megolvad kicsit a forró gombóctól, de épp csak annyira, hogy befedje jó édes réteggel, de ne ússzon az egész cukros  lében. Vigyázat, az evését nehéz abbahagyni! :-)

A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése