2015. február 20., péntek

Töltött csirke májas töltelékkel

 Ünnepivé tehetjük a csirkét, ha megtöltjük finom, májas töltelékkel, nálunk nagy kedvenc. Krumplipürét szoktam hozzá készíteni.




 Hozzávalók:
 
1 egész csirke
5 zsömle, vagy 4 szelet kenyér
3 tojás
2 csirkemáj
1 fej hagyma
1 ek. zsír

bors
majoránna
petrezselyemzöld

10 dkg zsír a sütéshez a tepsibe
víz


A csirkét kívül-belül besózom, a mellén a bőrt a kezemmel fellazítom, ide is kerül majd töltelék. Elkészítem a tölteléket. A zsömléket(vagy kenyeret), beáztatom, kinyomkodom, egy tálba teszem.. A csirkemájakat lekaparom és a zsíron világosra pirított, kockázott hagymára teszem, kicsit átforgatom. Hozzáteszem az áztatott zsömlékhez, a felvert tojásokat is ráöntöm és jól elkeverem az egész masszát. Sózom, borsozom, majoránnával ízesítem, végül beleteszek egy nagy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha kicsit hígnak találom a tölteléket, akkor 2-3 evőkanál zsemlemorzsát keverek még bele. A csirke hasüregét és a mell bőre alatt is megtöltöm, cérnával összevarrom. A két lábát összekötöm. Erre azért van szükség, mert így sütés közben nem nyílik szét, nem reped meg a combjánál a csirke. A tepsibe teszem a  zsírt, ráfektetem  a csirkét, öntök alá vizet és közepes hőmérsékletre  beteszem sülni. Időnként locsolgatom, az elpárolgott vizet minden locsolásnál pótolom. Amikor már puha  a hús, nem öntök alá vizet, zsírjára sütöm, csak azzal locsolgatva pirosra sütöm. Krumplipürét adok hozzá.

A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése