2015. március 31., kedd

Dobostorta szelet (olcsó, kiadós)

Tavaly Húsvétra Dobos tortát sütöttem, illetve Dobostorta szeletet, mert ez nem  hagyományos Dobos torta. A tésztája nem piskóta, hanem sütőporos linzer tészta, így nagyon kiadós és  finoman megpuhul a krémtől. Horváth Ilona szakácskönyvéből van a recept.








Hozzávalók: 

50 dkg liszt
30 dkg margarin
2 tojás
20 dkg porcukor
1 dl tej
1/2 cs. sütőpor

Krém:

3/4 l tej
35 dkg cukor
10 dkg liszt
3  ek. kakaópor
25 dkg vaj
1 cs. vaníliás cukor

15 dkg cukor a karamellhez
kevés vaj a kés kenéshez

A lisztbe keverem a sütőport, majd elmorzsolom  a margarinnal, hozzáadom a tojásokat, a cukrot, a tejet és összegyúrom. A tésztát 6 kis cipóvá formálom, egyenként kerekre nyújtom és sütőlapon, vagy tepsi alján megsütöm. Alatta zsírozom a tepsit és úgy szoktam szép kerek formát kapni, hogy egy tortasütő alját ráteszem, azt körbevágom. Amikor mind kisült, megtöltöm a krémmel. A tejből, a lisztből, a kakaóporból sűrű pépet főzök(puding), a vajat habosra keverem a porcukorral, vaníliás cukorral, majd a kihűlt kakaós pudingot hozzáadom, jól kihabosítom. Hűtőbe teszem, hogy dermedjen, majd a lapok közé töltöm és az oldalát is bekenem.  A egyik lapot leöntöm karamellel, amit 15 dkg cukorból főzök, vajazott késsel bejelölöm a szeleteket, majd amikor megszilárdult ez mentén vágom fel és sorban a krém tetejére rakom. Másnapra puhul meg, isteni finom torta! 

A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése