2015. március 20., péntek

Kolbászos bableves

Nagyon szeretem a bablevest finom füstölt kolbásszal is, ilyenkor úgy készül mint a csülkös bab, csak hamarabb  kész van, egy kis füstölt, húsos szalonnát is szoktam beletenni. 






 Hozzávalók: 

40 dkg füstölt kolbász
20 dkg füstölt húsos szalonna
1/2 kg tarkabab
4 babérlevél
6 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
15 dkg liszt
2-3 dl tej
1 kk.  pirospaprika
bors ízlés szerint
kevés cukor
kevés ecet


 A babot előző este beáztatom. Kb. 3 liter vízbe odateszem főni a babot a kolbásszal és a szalonnával együtt, hozzáteszem a babérlevelet a fokhagymát. Borsot, sót  teszek még bele. Amikor megfőtt a bab elkészítem a habarást. A tejfölt elverem a liszttel, szórok hozzá egy kevés pirospaprikát, kicsit felhígítom tejjel. A habarásba szedek a levesből(hőkiegyenlítés), így öntöm a leveshez, majd jól összeforralom. Ekkor teszek még bele  borsot és egy kevés cukrot, mert nagymamámtól tanultam, hogy minden ételbe, amit ecettel ízesítünk kell egy kevés cukor is, az ízek egyensúlya  miatt.
Miután levettem a tűzről kevés ecettel ízesítem.  A kolbászt a leves után tormával, mustárral, puha kenyérrel  esszük meg.

A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése