2015. március 7., szombat

Lasagne

A pizza és a bolognai makaróni mellett  a lasagna is nagy kedvenc nálunk. Nyáron, amikor szezonja van teszek bele friss paradicsomot és cukkinit is, télen csak  sűrített paradicsomból készítem.





Hozzávalók:

Húsos raguhoz: 

1/2 kg sertéscomb
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1/2 zeller
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
30 dkg nagy alakú száraz tészta 
20 dkg sűrített paradicsom
olaj
só 
bors
1 kk. kakukkfű
1 kk. oregánó
1 kk. bazsalikom
kevés cukor

Besamel mártáshoz:

10 dkg vaj, vagy margarin
6 dl tej
5 dkg liszt
2 dl tejföl

25 dkg trappista sajt


A húst ledarálom a répákkal és a zellerrel együtt. A hagymát kockára vágom és 3 ek. olajon világosra pirítom, ráteszem a darált, zöldséges húst, átforgatom, amíg kifehéredik. Öntök alá egy kevés vizet, sózom, borsozom, rászórom a többi fűszert, a fokhagymát is belenyomom. Így párolom 40 percig, mindig pici vizet aláöntve. Végül hozzáteszem a sűrített paradicsomot, akkor adok hozzá még sót, kevés cukrot. 

A hozzávalókból elkészítem a besamel mártást, sózom, borsozom, hozzáadom a tejfölt és belekeverek 5 dkg reszelt sajtot. A többit szóráshoz használom fel. 

Egy legalább 5 cm magas tepsibe alulra teszek egy kis húsos ragut, rárakom a tésztát, erre jön egy adag besamel, majd ismét ragu, megszórom sajttal. Újra tészta, besamel, ragu, sajt, amíg el nem fogy az anyag.  Tetejére besamell kerüljön és sajt. Előmelegített sütőbe tolom, közepestől alacsonyabb  hőfokon kb. 1 órán át sütöm. Tálalás előtt hagyom kicsit állni, kockára szeletelve tálalom. 



A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése