2015. március 28., szombat

Májgombócleves

Amikor egész csirkét veszünk gyakran készítek májgombóclevest, mert a combokat, szárnyakat, mellet felhasználom főételhez, a maradék 1 db. farhát, zúza, nyak pedig kevés lenne egy valódi húsleveshez, viszont májgombóc alaplének kiváló. A májból pedig készül a finom májgombóc.



Hozzávalók:

1 csirkefarhát
1 zúza
1 nyak


2 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 kis zeller
1 kis karalábé

szemes bors
2 húsleveskocka
1 tk. ételízesítő 

A májgombóchoz:

1 csirkemáj
1 kis fej hagyma
2 zsömle

bors
majoránna
1 ek. liszt
1 tojás 
1 ek. zsír
petrezselyemzöld




A húsokat kb 3 liter hideg vízben felteszem főni, lehabozom, majd belerakom a feldarabolt zöldségeket, a leveskockákat, a fűszereket, lassan főzöm. Közben elkészítem a májgombócot.
A májat  lekaparom, a zsíron világosra pirított, kockázott hagymára teszem, átforgatom, amíg kifehéredik. A zsömléket beáztatom, kinyomkodom, egy tálba teszem. Hozzáteszem a májat, a felvert tojást, a sót, borsot, majoránnát, egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet, végül annyi lisztet, hogy formálható massza  legyen. A kész levest leszűröm, belefőzöm a kerekre formált májgombócokat. Tálaláskor a levesben főtt zöldségeket apróra darabolom, erre szedem a levest, a májgombócokkal együtt. 

A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése