2015. március 17., kedd

Rákóczi túrós



Ennek a süteménynek az elkészítése bonyolultnak tűnik, pedig nem az, könnyen és gyorsan megsüthető, én gyakran "dobom össze" . :-) 













Hozzávalók:


Tészta:

30 dkg liszt
15 dkg vaj, vagy margarin
3 tojás sárgája(a fehérje megy a habba)
5 dkg porcukor 
1 cs. vaníliás cukor
1 tk. sütőpor
1 ek. púpozott ek.  tejföl 

Túrótöltelék:

30 dkg túró
15 dkg porcukor
2 tojás
5 dkg mazsola
2 ek. búzadara
1 citrom reszelt héja

Hab:

3 tojás fehérje
15 dkg kristálycukor 

10 dkg baracklekvár a kenéshez


A  pici sütőporral elkevert lisztet elmorzsolom a zsiradékkal, hozzáteszem a cukrokat, a tojássárgákat, a tejfölt, gyorsan összegyúrom, fél órára hűtőbe teszem. A túrót villával összetöröm, hozzáteszem a porcukrot, a mazsolát, a tojássárgákat, a búzadarát és végül a tojások keményre vert habját. A tésztát kinyújtom és egy 25X30-as tepsibe helyezem, egy villával megszurkálom és előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékletre teszem, 5-6 percig sütöm. Ezután kiveszem, megkenem baracklekvárral, ráhalmozom a túrótölteléket és visszateszem sülni. Amikor körben barnulni kezd  a széle, akkor jó. Közben a tojásfehérjéket kis fokozaton géppel, felverem a  kristálycukorral, jó sűrűnek kell lennie, nem is verem, inkább csak keverem, amíg  a cukor el nem olvad.  A túróra rakom, a sütőt lejjebb veszem és a habot szinte csak  szárítom rajta. Akkor finom, ha kívül roppanós, belül krémes  a hab.

A képre kattintva nagyobban is látható!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése