2015. március 27., péntek

Stefánia vagdalt

A sima gömbölyű fasírt mellett szeretjük a sütőben sült Stefánia változatot is, aminek főtt tojás van a közepében. Húsvétkor hagyomány nálunk, a sonka mellett.



Hozzávalók:


1 kg sertéscomb
8 nagy  cikk fokhagyma
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 zsömle, vagy 3 szelet kenyér
1 tojás
só, bors, pirospaprika,  izélés szerint


6 főtt tojás
zsemlemorzsa
1 tojássárga  a kenéshez

20 dkg zsír a sütéshez 


Ledarálom a húst a fokhagymával, vöröshagymával együtt. Hozzáteszem a beáztatott és jól kinyomkodott zsömléket, vagy kenyeret, 1 egész tojást, sót, borsot, pirospaprikát, jól összedolgozom. Egy nagyobb tálcát megszórok morzsával, ráterítem a húsmasszát, egyenletesen elterítem, közepébe rakom a főtt tojásokat. A főtt tojások végeit levágom, így nem csúsznak el egymástól, szépen összeilleszkednek, és szeletelésnél sem olyan, hogy egy szeletben csak egy kis tojásvég van. Feltekerem a húsmasszát, végeit benyomkodom és úgy teszem a tepsibe, hogy az összeillesztés kerüljön alulra. És még egy trükk! Sokan panaszkodnak, hogy sütés közben szétnyílik az egyben sült vagdalt. Ezt megelőzhetjük, ha lekenjük egy tojássárgával. A zsírt tepsibe teszem, felolvasztom, majd ráteszem a húst. Közepes  hőmérsékleten  sütöm és időnként meglocsolgatom a zsírjával. Kb., egy órán át sütöm, várok, amíg hús kicsit, utána szeletelem. Krumplipürét szoktam csinálni hozzá, és jó sok savanyúság, vagy saláta is kell mellé. 


A képre kattintva nagyobban is látható! 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése