2015. március 15., vasárnap

Tejfölös tarkababfőzelék

A családom szereti a babot, szinte minden formában, jöhet főzeléknek is, csak legyen rá valamilyen hús. Én pörkölttel szoktam készíteni, szerintem az illik hozzá legjobban. De lehet sütni rá kolbászt, azzal is finom és hamarabb is kész van, vagy  maradék fasírttal is kiváló. :-) 





Hozzávalók:

1/2 kg tarkabab
2 ek. zsír
3 ek liszt
3 dl tejföl
1 nagy fej hagyma

bors
3 kisebb babérlevél
4 gerezd fokhagyma 
kevés cukor
ecet

Feltétének pörkölt, fasírt, kolbász

A babot előző este beáztatom. Felteszem főni a babérlevéllel és a fokhagymával annyi sós vízben, hogy ellepj.  Ha be van áztatva, akkor hamar megfő. Amikor puha a bab, hagymás rántást készítek. A hagymát kockára vágom a zsíron félig megpirítom, ekkor tetszem hozzá a lisztet, együtt pirítom világosbarnára. Hideg vízzel felengedem és a babhoz öntöm. Aki nem szeretné bele a hagymát, az szűrőn öntse rá a rántást, én bele szoktam tenni. Jól összeforralom, hozzáteszem a tejfölt azzal is forralom kicsit. Ekkor kerül bele a bors, kevés cukor. Amikor leveszem a tűzről kicsi ecettel ízesítem. Minden főzelékbe, amit ecettel ízesítek teszek egy kicsi cukrot, ez ellensúlyozza az ecet savanyúságát.  Feltétnek maradék fasírt, pörkölt nagyon jó, vagy süthetünk rá kolbászt is. Én csirkecomból főztem egy kis pörköltöt, előtte kifiléztem és kockára vágtam. 

A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése