2015. március 2., hétfő

Töltött káposzta

A töltött káposzta az az  étel, amelynek minden háznál megvan a saját jól bevált receptje. :-) Most leírom, én hogyan készítem. A töltelékbe darálok füstölt tarját és egy kis füstölt szalonnát is, ezt még anyukámtól tanultam. Nagyon finom ízt ad neki. A hagymát pedig nem csak egyszerűen beledarálom nyersen, hanem kockára vágva zsíron megpirítom és aztán  rászórom a pirospaprikát, így adom a töltelékhez. Nagyon finom így! :-)












 Hozzávalók:


1 közepes fej édes káposzta
1 kg hordós káposzta
60 dkg sertéscomb
20 dkg füstölt tarja
10 dkg húsos füstölt szalonna
20 dkg rizs  
1 nagy fej hagyma
1 tojás
3 ek. zsír
6 nagy gerezd fokhagyma
1  ek. pirospaprika
1-2 erős paprika

bors

A káposzta torzsáját kivágom,  leforrázom. Elkészítem a tölteléket. A sertéscombot  a füstölt hússal, a füstölt szalonnával, a fokhagymával és az erős paprikával  együtt ledarálom, hozzáteszem a megmosott rizst, elkeverem.  A hagymát kockára vágom, a zsíron megpirítom, lehúzom a tűzről, belekeverem a pirospaprikát, így öntöm a húshoz. Teszek bele 1 tojást, sózom, borsozom. Kicsit erősebben kell fűszerezni, mert a rizs sok ízt magába szív, amikor fő. A káposztát leveleire szedem, a vastag erét kivágom, megtöltöm, feltekerem, két végét benyomom. Egy nagy fazék aljára rakok hordós káposztát, erre pakolom sorban a töltelékeket. Nem kell túl szorosan. Amikor egy sor megvan, ismét szálas savanyú káposzta jön, majd az újabb töltelékek. Tetejére szálas káposzta kerül. Felöntöm annyi  vízzel, hogy ellepje, teszek bele sót, így teszem fel főni. Kb. másfél óráig kell főnie, kevés vizet öntök még hozzá közben, mert a rizs sokat beszív. Tálaláskor szálas káposztát teszek mellé és tejfölöllel locsoljuk meg. 

A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése