2015. április 14., kedd

Barack és szilvalekváros bukta

A kelt tészták nagyon finomak, mi is szeretjük, szoktam sütni, túrós, lekváros táskát, különféle kalácsokat, kakaósat, mazsolásat, fahéjasat, vaníliásat,  mákosat, diósat, lekváros buktát. Tegnap buktát sütöttem, barack és szilvalekvárral töltve. :-) 









 Hozzávalók: 


1/2 kg liszt
3 dkg élesztő
1 dl + 2 dl tej
1 kk. cukor
5dkg vaj, vagy margarin
1 tojás
10 dkg cukor


20 dkg baracklekvár
20 dkg  szilvalekvár

1 tojássárga a kenéshez

Az élesztőt felfuttatom 1 dl langyos tejben, amibe teszek 1 kk. cukrot, tetejét megszórom liszttel. Arra kell vigyázni, hogyha hűtőben volt az élesztő, akkor elhűtheti a tejet, rá kell melegíteni. A lisztben elmorzsolom a vajat, vagy margarint, hozzáteszem a tojást és a cukrot, a maradék tejet is meglangyosítom és ezzel meg a felfuttatott élesztővel, géppel közepesen lágy tésztát dagasztok.  Letakarva langyos helyre téve duplájára kelesztem.  Ekkor  lisztezett deszkára borítom a megkelt tésztát, kb. 1 cm-re nyújtom és felvágom úgy, hogy téglalap alakúak legyenek a négyszögek. Közepébe teszem a lekvárt és a téglalap hosszabb oldalánál kettéhajtom. Széleit mindenhol jól benyomkodom és kivajazott  tepsibe teszem. A következőt mindig szorosan mellé, mert majd így nyomják fel egymást kelés és sütés közben. Megkenem tojássárgával a tetejüket és így is hagyom állni még 25 percig. Ekkor jó meleg sütőben, közepes lángon sütöm. Amikor megsültek eggyé válnak, így egyben tálcára borítom,  kicsi hűlés után szépen szétválnak egymástól. 

A képre kattintva nagyobban is látható! 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése