2015. május 28., csütörtök

Mákos túrós almás rétes


Régen nagymamám nagyon finom réteseket készített, persze a tésztát is Ő gyúrta és nyújtotta hozzá. Én eddig egyszer próbáltam, de inkább készen vásároltból sütök finom rétest. :-) Ahhoz csak a töltelékeket kell elkészíteni.




Hozzávalók:

12 db rétes lap

25 dkg darált mák
25 dkg túró
1 kg alma
10 dkg mazsola
1 citrom
2 kk. fahéj
2 ek. búzadara
30 dkg cukor
1 tojás sárga
1 cs.vaníliás cukor
15 dkg vaj a kenéshez

A  mákot összekeverem 10 dkg cukorral, 5 dkg  mazsolával, belereszelem egy fél citrom héját, majd hozzáteszem a búzadarát, és öntök rá annyi forró  vizet, hogy sűrű massza legyen. Hagyom állni, hogy a búzadaraszemek megduzzadjanak. A túrót összekeverem 10 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, ebbe is teszek  5 dkg mazsolát és fél citrom reszelt héját, majd a tojássárgát, jól összekeverem. Ha híg lenne, akkor teszek  bele 1-2 kanál zsemlemorzsát, vagy kekszmorzsát. Az almát lereszelem, a maradék 10 dkg cukorral és a fahéjjal megpárolom, a levét jól lecsurgatom. A réteslapokat a leírásnak megfelelően kiterítem egy nedves konyharuhára, minden réteget megkenek olvasztott vajjal, egy rúdhoz, legalább 4 lap kell egymásra terítve. A töltelékeket a szélénél egy csíkban ráhalmozom, majd a konyharuha segítségével feltekerem. Így járok el minden töltelékkel, az almánál  szórok alá egy kis zsemlemorzsát, hogy ne ázzon el a tészta. Tepsibe rakom a rudakat, a tetejüket is megkenem vajjal és közepes hőmérsékleten világos barnára sütöm. Amikor kihűlt szeletelem, meg lehet szórni porcukorral. 

A képre kattintva nagyobban is látható! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése