2015. május 24., vasárnap

Mini képviselőfánkok

A képviselőfánk számomra megunhatatlan sütemény, ha nincs itthon tejszínhab akkor is szoktam sütni, mert csak a krémmel és vaníliás porcukorral megszórva is isteni finom.:-)




Hozzávalók:

Tésztához:

15 dkg vaj, zsír , vagy margarin
2 dl víz
20 dkg liszt
4 tojás

Krémhez:

3 tojás
6 dl tej
2 cs.  vaníliás cukor
20 dkg porcukor
10 dkg liszt
5 dkg vaj, vagy margarin

vaníliás porcukor a szóráshoz

 

 Elkészítem a krémet és hűtőbe teszem dermedni. A tojásokat szétválasztom, a sárgákat egy lábosba teszem,  hozzáadom a porcukrot  a vaníliás cukrot, jól kikeverem. Ezután jön hozzá a liszt,  jól elkeverem, majd fokozatosan felhígítom a tejjel. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm.  A tűzről levéve hozzáadom a vajat, vagy margarint és lazán beleforgatom a keményre vert tojásfehérje habot.

A tésztához egy lábosba felteszem a vizet forrni, amikor forr  beleteszem a zsiradékot, összeforralom. Egyszerre hozzáöntöm a lisztet, keverem  2-3 percig, amíg elválik az edény falától és szépen összeáll a massza. Ekkor leveszem a tűzről és rögtön belekeverek egy egész tojást. Várok kicsit, hogy hűljön, azután  egyenként belekeverem a többi tojást is. Miután az összes tojást beledolgoztam egy kanállal tepsibe halmozom a tésztát, kis távolságra egymástól, pici diónyi adagokat.  A tetejüket csúcsosra igazítom. Előmelegített, forró sütőbe teszem. Miután megsültek a fánkok, kicsit lejjebb veszem a hőmérsékletet és még hagyom pirulni, mert a krém könnyen  eláztatja a gyenge tésztát, tehát jó ha roppanósra sül. Amikor kiveszem a tepsiből azonnal levágom a tetejüket egy recés késsel, hogy kijöjjön a gőz a fánkokból, így nem puhul meg  a tészta. Ezután már  hamar kihűl. A krém közben jól lehűlt, betöltöm a fánkokba, ha kell kikaparom a benne lévő  hártyát, hogy még több krém férjen bele. Visszateszem  a kalapjukat, amit vaníliás porcukorral szórok meg.

A képre kattintva nagyobban is látható!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése