2015. május 18., hétfő

Születésnapi torta

Egyik régi ismerősömnél láttam meg, hogy az  50-es születésnapi tortája számokból állt, 50-est formázott, neki pár hónappal korábban volt az 50. szülinapja.:-)  Viccesen mondtam a fiamnak, hogy én is ilyet akarok, mire azt válaszolta, megsüti nekem, ha segítek. :-) Így készült el ez  a torta, a fiam sütötte, én voltam a kukta. :-)  A kedvenc ízeimből tevődik össze, kakaós-kávés-kókuszos és persze rumos. :-) A díszítés az én ötletem volt, zselécukorból készült. :-) Ezzel a módszerrel bármilyen számot lehet készíteni és megsütni, akár egy számjegyet is, akkor mindenből a felét vesszük.  :-)

Hozzávalók:

A tésztához: 

16 tojás
16 ek. liszt
16 ek. cukor
6 ek. kakaópor
2 kk. sütőpor

A krémhez:

75 dkg vaj, vagy margarin
80 dkg porcukor
6 dl tej
6 csapott ek. liszt
4 cs. vaníliás cukor

4 ek. kakaópor
6 dkg kókuszreszelék
1 ek. neskávé
1 dl rum
2 cs. zselécukor 


A hozzávalókból gáztepsiben sütünk 2 db,  8 tojásos, kakaós piskótát. Mindkettőt  háromfelé vágjuk, elkészítjük a krémeket. Betöltjük a kávés és a kókuszos krémmel a kakaós krémet félretesszük, ez kerül majd a tetejére. A kókuszos krémből is teszünk el egy adagot az oldalára és a díszítéshez, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük  a tortákat. Másnap, amikor megdermedt benne  a krém és jól összeállt, kialakítjuk a betűket. Az 5-nél jobb oldalán felül, bal oldalán alul vágunk ki egy-egy darabot, így kapjuk meg az 5-ös  számot, a 0-nál pedig csak a szögleteket vágjuk le körben, hogy ovális legyen. Ekkor a tetejét bevonjuk a kakaós krémmel, amiből veszünk ki egy keveset és még keverünk bele kakaóport, hogy sötétebb legyen, a díszítéshez. A félretett kókuszos krémmel a betűk  oldalát kenjük be, ebből  is veszünk ki keveset a díszítéshez és a 0-nál a közepe kialakításához. Ezután a díszítés következett. A maradék kókuszos és az extra kakaós krémet nylon zsákba tesszük, csücskeit levágjuk a kókuszossal körberajzoljuk a szélénél a  számokat, a kakaóssal pedig kis díszeket nyomunk rá. A színes zselécukorból virágokat készítünk, azzal díszítjük. Készíthetjük bármilyen más krémmel is tetszőlegesen, ízlés szerint.

A krém:

A vajat habosra kikeverjük  a porcukorral. A tejből, lisztből, vaníliás cukorból sűrű pépet főzünk, amit hűlés után a krémhez keverünk, ettől könnyű, laza krém lesz. Belekeverjük a rumot is. Háromfelé osztjuk, úgy hogy a kókuszosból legyen a legtöbb mert abból került az oldalára és díszítéshez is. Egyik adaghoz  adjuk a pici forró  vízzel feloldott neskávét, jól kihabosítjuk. A második adaghoz a kakaóport, azt is együtt még  jó habosra keverjük. A harmadik adagnál (ez legyen a legtöbb), belekeverjük a kókuszrészléket. 

A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése