2015. május 11., hétfő

Tökös-kapros lángos kapros tejföllel

Ezt a lángost egyszer egy tévé műsorban láttam, "a Budai" szakácsmester készítette.:-)  Akkor rögtön meg is sütöttem és azóta is már párszor, nagyon szeretem. :-) 









Hozzávalók:

4 személyre

50 dkg liszt
5 dkg vaj vagy margarin
25 dkg gyalult tök
4 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 kk. cukor
kevés langyos víz
2 mk. só

1 csokor friss kapor
4 dl tejföl
kevés só

olaj a sütéshez 

A gyalult tököt besózom, hagyom állni fél órát. A cukrot a tejbe szórom, meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, tetejét megszórom liszttel, felfuttatom. A lisztet egy nagy tálba teszem, sózom, elmorzsolom benne  a vajat, vagy margarint,  hozzáteszem a kifacsart tököt, az apróra vágott kapor felét, a felfuttatott élesztőt és langyos vízzel közepesen lágy tésztát dagasztok, letakarom. Amikor duplájára kelt egy lisztezett deszkán darabolom, úgy, hogy kezemmel veszek ki olyan adagokat, amilyen nagyságú lángost szeretnék, pici lisztben megforgatom.  Ebből az adagból kb. 8 közepes lesz. A tésztalabdacsokat letakarom, hagyom még kelni 20 percig. Ekkor olajat forrósítok, a tésztát megfogom és a levegőben az ujjaimmal nyújtom, közben forgatom körbe-körbe. Úgy jó, ha a közepe vékony a széle, a pereme pedig vastagabb. Könnyen nyúlik, mert lehúzza a saját súlya. Amikor megfelelően vékony már,  a forró olajba teszem, közepes hőmérsékleten sütöm mindkét oldalát.  Papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olajat leigya róla. A tejfölt sózom kicsit, belekeverem az apróra vágott  kapor másik felét és ezzel tálalom. 

A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése