2015. június 8., hétfő

Piaci lángos otthon sütve

Otthon is süthetünk finom lángost, csak első látásra tűnik bonyolultnak, egyáltalán nem nehéz. :-) Én gyakran szoktam sütni, nagyon szeretjük, fiam főleg tejfölös-sajtosan, én fokhagymás tejföllel.









4 személyre

50 dkg liszt
5 dkg vaj vagy margarin
4 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 kk. cukor
kevés langyos víz
2 mk. só

tejföl
sajt
fokhagyma


olaj a sütéshez

A cukrot a tejbe szórom, meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, tetejét megszórom liszttel, felfuttatom. A lisztet egy nagy tálba teszem, sózom, elmorzsolom benne  a vajat, vagy margarint, beleöntöm a felfuttatott élesztőt és langyos vízzel közepesen lágy tésztát dagasztok, letakarom. Amikor duplájára kelt egy lisztezett deszkán darabolom, úgy, hogy kezemmel veszek ki olyan adagokat, amilyen nagyságú lángost szeretnék, pici lisztben megforgatom.  A tésztalabdacsokat letakarom, hagyom még kelni 20 percig. Ekkor olajat forrósítok, a tésztát megfogom és a levegőben az ujjaimmal nyújtom, közben forgatom körbe-körbe. Úgy jó, ha a közepe vékony, a széle pedig vastagabb. Könnyen nyúlik, mert lehúzza a saját súlya. Amikor megfelelően vékony már, a forró olajba teszem, közepes hőmérsékleten sütöm mindkét oldalát.  Papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olajat leigya róla. Kik-ki ízesítheti azzal, amit szeret.

A képre kattintva nagyobban is látható!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése