2015. július 27., hétfő

Csalamádé és csípős cseresznyepaprika eltevése

Régen rengeteg befőttet, lekvárt és savanyúságot tettem el, ahogy megjelent az eper attól kezdve a sárgabarackon, meggyen át, egészen a szilváig, még egres befőttet és ribizlilekvárt is csináltam, amiket gyerekkorom óta imádok, nagymamám sokat készített.  A piacon olcsón vettem gyümölcsöt, a cukor is olcsó volt. Amióta megjelentek hazánkban a nagy multi áruházak és mindig van ami akciós, a gyümölcs és cukor árak pedig az egekbe szöktek, nem teszek el befőttet, nem csinálok lekvárt. Nem tudom, valahogy megfordult a világ, a ribizlit és egrest, amit régen  fillérekért vettem már szinte aranyárban lehet csak kapni. Mivel nincs kertem, mindent meg kell hozzá vásárolni, kiszámoltam, a gyümölcs és cukor ára, az energia ára, a ráfordított munka, egyáltalán nem éri meg és most már hatalmas választék van, nagyon finomakat lehet kapni. Talán még savanyúságot érdemes eltenni, nagyon szeretem a cseresznyepaprikát ecetesen, fiam pedig a csalamádét.Hozzávalók:

2 kg cseresznyepaprika
cukor, ecet ízlés szerint
pici só
víz

3 kg káposzta
1/2 kg uborka
1/2 kg paprika
1/2 kg  hagymacukor, ecet  ízlés szerint

A cseresznyepaprikák szárát levágom, úgy, hogy pici maradjon, alaposan megmosom, majd tiszta, forrázott üvegekbe rakom. Nem használok semmilyen tartósítószert, az üvegeket kiforrázom. Alaposan elmosom, elöblítem, majd a mosogatóba állítom őket, forralok vizet egy nagy fazékban és kiforrázom az üvegeket, azután tiszta konyharuhára borítom. Az üvegek fém tetejét is le kell forrázni. Csak akkor fordítom fel, amikor belekerül a zöldség(gyümölcsöknél is ez az eljárás), majd ráöntöm a forralt, majd lehűtött vízzel, cukorral, ecettel, kevés sóval készült levet. Ezt mindenki ízlése szerint készítse el, aki savanyúbban szereti, több ecettel. Ezután ráteszem a tetejét, szorosan lezárom és egy nagy fazékba állítom, aminek aljára újságpapírt teszek, az üvegek háromnegyedéig felöntöm vízzel és felforralom. Amikor megjelennek az első buborékok, már jó. Száraz dunsztba teszem, ott hagyom kihűlni.

A csalamádéhoz, mindent legyalulok, besózom, hagyom állni egy órán át, közben  erre is elkészítem a levet, itt kicsit több cukrot használok, mert csemegén szeretjük, nem túl ecetesen. Ezeket is fazékba rakom, vízzel felöntöm, forralom majd jön a száraz dunszt.

A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése