2015. július 29., szerda

Kovászos uborka

Nagyon szeretem a kovászos uborkát, de sajnos a gyomrom már nem a régi, így nem tudok sokat enni belőle. De azért minden nyáron csinálok egyszer legalább. :-) Főként pörkölt alapú ételekhez szeretem, gulyásokhoz, paprikás krumplihoz. Láttam idén is, hogy sokan tesznek bele fokhagymát, kóstoltam már, de nekem nem ízlik úgy. Én csak natúran szeretem, sok  kapor, sós víz, kenyér, semmi más! :-) 




Hozzávalók:

1 kg kovászolni való uborka(5-6 cm-es)
1  nagy csokor kapor
só ízlés szerint
víz
kenyér

A uborkákat nagyon alaposan megmosom, egy teljesen új dörzsi szivaccsal kicsit meg is dörzsölöm, hogy teljesen tiszta legyen. A végeit levágom és keresztben bevágom úgy, hogy egyik oldaláról a közepéig, majd a másik oldaláról egyet fordítva rajta szintén a közepéig. Elkészítem a sós vizet, ehhez a mennyiséghez kb. 1,5  liter kell. Sót érzésre, kóstolásra  teszek bele, az  a tapasztalatom, hogy inkább kicsit sós legyen a lé, mert az uborka akkor lesz ízletes. Jártam már úgy, hogy "féltem"  a sótól, csak keveset tettem bele, és bizony sótlan lett a végén az uborkám. Az üveg aljára teszek kenyeret, 2 szeletet, egyből öntök rá sós vizet, hogy ne legyen merev, így könnyebb rárakni az uborkákat. Ezután sorban az üvegbe rakom az uborkákat, közé teszem az alaposan megmosott kaprot. Felöntöm sós vízzel és tetejére is teszek kenyeret, ide általában a kenyér végét(felénk dumónak mondják) teszem. Az üveget egy műanyag tálba állítom, hogy a kifolyó lé abba folyjon, tetejét kistányérral  fedem be, majd az erkélyre teszem, olyan részre, ahol meleg van, de nem tűzi azért a Nap. Általában 3-4  nap alatt elkészül, attól függ, mennyire van meleg. 

A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése