2015. augusztus 3., hétfő

Fahéjas és vaníliás csigák

Desszertnek, vagy uzsonnára nagyon finom fahéjas és vaníliás csigát süthetünk. Érdemes megtanulni a kelt tészták készítését, a friss házi kalács  teljesen más, mint amiket boltban lehet kapni.



 


Hozzávalók:

Tészta:

1/2 kg liszt
2,5 dkg élesztő
1 mk. cukor
2-3  dl tej
5 dkg vaj, vagy margarin
5 dkg cukor
1 egész tojás

Töltelék:

10 dkg vaj, vagy margarin
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
2 kk. fahéj
1 tojássárga a kenéshez


Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatom, a liszttel, a vajjal, vagy margarinnal, a cukorral, a tojással és a maradék langyos tejjel lágy tésztát dagasztok, géppel jól kidolgozom. A tej mennyisége függ a liszt fajtájától, puha, lágy tésztának kell lennie.  Letakarom, duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára borítom, letakarva hagyom állni 10 percet, így könnyebb kinyújtani. Ezután kettéosztom a tésztát, egyenként négyzet alakúra nyújtom. A 20 dkg porcukrot kettéveszem, felébe vaníliás cukrot, a másik felébe fahéjat keverek. A vajat, vagy margarint felolvasztom alaposan megkenem vele a tésztát, majd megszórom az egyiket  vaníliás porcukorral, a másikat pedig fahéjas porcukorral. Feltekerem,  kb. 3 cm-es szeletekre vágom, kizsírozott tepsibe rakom a csigákat. A tepsiben  kelesztem még 20 percig, lekenem tojássárgával és  közepesnél erősebb lángon sütöm. Vaníliamártást készíthetünk hozzá.


A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése