2015. augusztus 20., csütörtök

Fokhagymás-tejfölös piaci lángos

Tegnapelőtt kicsit elszámoltuk a kenyér és péksütemény vásárlást, ezért, hogy  ne kerüljünk bajba, bedagasztottam egy adag piaci lángost. Ez volt tegnap is a reggeli és mivel a lángos-tészta hűtőbe téve pár napig nagyon jól felhasználható ma reggel is sütöttem magamnak egyet, annyira szeretem és annyira finom. :-) 




Hozzávalók:


40 dkg liszt 

3 dkg vaj vagy margarin
2,5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 kk. cukor
kevés langyos víz 

1 kk. só

tejföl

fokhagyma



olaj a sütéshez

 A cukrot a tejbe szórom, meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, tetejét megszórom liszttel, felfuttatom. A lisztet egy  tálba teszem, sózom, elmorzsolom benne  a vajat, vagy margarint,  hozzáteszem  a felfuttatott élesztőt és langyos vízzel közepesen lágy tésztát dagasztok, letakarom. Amikor duplájára kelt egy lisztezett deszkán adagokra osztom, amilyen nagyságú lángost szeretnék, labdacsokká formálom. A tésztalabdacsokat letakarom, hagyom még kelni 20 percig. Ekkor olajat forrósítok, a tésztát megfogom és a levegőben az ujjaimmal nyújtom, közben forgatom körbe-körbe. Könnyen nyúlik, mert lehúzza a saját súlya. Amikor megfelelően vékony már,  a forró olajba teszem, közepes hőmérsékleten sütöm mindkét oldalát.  Papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olajat leigya róla. A tejfölt sózom kicsit, belekeverem a zúzott fokhagymát és azzal tálalom.




A képre kattintva nagyobban is látható!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése