2015. augusztus 22., szombat

Non plus ultra

Nagyon sok süteményképem  van még, amikhez nem írtam receptet, mert próbálom arányosan feltenni a blogra, a főételekkel, hogy ne csak sütik legyenek sorban. :-) Ez a sütemény klasszikus aprósüti, nagyon sokan szeretik, de nagyon sokan nem mernek hozzáfogni. Pedig nem nehéz ez sem, nekem elsőre sikerült. :-) Gyakran sütöm, szeretjük. Egyébként azért írom minden süteményhez  oda, hogy vaj, vagy margarin, mert vannak tejfehérje érzékenyek, akik margarinnal sütnek. 



Hozzávalók:

35 dkg liszt
15 dkg vaj, vagy margarin 
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor  
2 tojássárga


Hab:

2 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor

lekvár 

A zsiradékot hidegen gyorsan összemorzsolom a liszttel, hozzáadom a porcukort, a vaníliás  cukrot és a tojássárgákat, összegyúrom. Ez egy nagyon omlós  tészta lesz. Fél óráig hűtőben pihentetem. Lisztezett deszkán kb 3 mm-re kinyújtom és pici köröket szaggatok belőle. Üdítős palack kupakjával is lehet, ha nincs olyan kis formánk. A kis korongokat tepsibe rakom, nem kell zsírozni a tepsit, mert ez egy zsíros tészta, nem fog leragadni. A tojások fehérjét kezdem verni, amikor félig felverődött, fokozatosan adom hozzá a cukrot, azután nem verem, hanem csak kis fokozaton keverem, egészen addig, amíg fényes fehér nem lesz és elolvad benne az összes cukor.  Minden kis korongra teszek egy kis kanál fehérje habot, de lehet habzsákkal is csinálni, vagy egy nylon zsákba rakni és a csücskét kivágni, azzal nyomni rá, akkor kicsit csúcsos lesz. Előmelegített sütőben sütöm, a  habnak roppanósnak kell lennie rajta, tehát nézni kell, hogy mikor jó. Ne barnuljon meg a hab, elég hamar megsül. Ezután tálcára szedem és amikor kihűlt lekvárral összeragasztok 1-1 habos korongot.

A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése