2015. augusztus 24., hétfő

Sörkifli

Sós süteményt  ritkán sütök, mert a főzés és desszert készítés mellett arra már ritkábban van időm és kedvem.  A sós dolgokat általában megvásároljuk, ha megkívánjuk,  de azért  a házinak abban sincs párja. Ezt a sörkifli receptet még régen Horváth Ilona szakácskönyvében találtam, azóta megsütöttem már jó párszor. :-) 


Hozzávalók:

1/2 kg finom liszt
1 kk. só
5dkg vaj, vagy margarin
1 dl tej
3 dkg élesztő
1 mk. cukor
langyos tej
köménymag



kevés vaj vagy margarin a kenéshez

Az élesztőt a tejben a cukorral  elkeverem, tetejét megszórom liszttel, felfuttatom, akkor jó, ha már hab az egész. A lisztet egy tálba öntöm,  hozzáteszem a sót, elmorzsolom benne a vajat, vagy margarint, hozzáöntöm az élesztőt és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. Géppel jól kidagasztom, letakarom és duplájára kelesztem. Amikor megkelt deszkára borítom, kicsit átgyúrom,  4 részre osztom a tésztát és  ismét pihentetem 10 percig, így könnyebb lesz nyújtani. A tésztákból  köröket nyújtok,
felolvasztott vajjal vagy margarinnal ecsettel megkenem, majd mindegyiket 8 egyforma cikkre vágom.  A  körcikk szélesebb végétől elkezdem feltekerni, amikor kész, félkör alakúra  igazítom. Kizsírozott tepsibe rakom, ecsettel langyos  vízzel átkenem a kis kifliket, hogy tapadjon rá a só és a köménymag. Megszórom mindkettővel, majd langyos helyen letakarva hagyom állni egy órát, utána előmelegített sütőben, közepes hőfokon szép világosra sütöm. 

A képre kattintva nagyobban is látható!  


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése