2015. augusztus 9., vasárnap

Szilvásgombóc friss szilvából

Szilvás gombócot lehet befőttből is készíteni télen, úgy is nagyon finom, de friss szilvából az igazi. :-) Tegnap a nagy hőség ellenére nekiálltam és készítettem egy adagot. 20 db lett. :-) 






 Hozzávalók:

1 kg krumpli
liszt

1 tojás
 

20 szem szilva
porcukor
fahéj

15 dkg zsemlemorzsa
1 mk. zsír
10 dkg kristálycukor
 2 mk. kanál fahéj


A szilvákat szétnyitom és mindegyik közepébe teszek egy kiskanál fahéjas porcukrot a mag helyére.   A krumplit kockára vágva megfőzöm, jól lecsepegtetem, gyúródeszkára borítom és még melegen összetöröm, hagyom teljesen kihűlni.  Amikor teljesen kihűlt szórok rá lisztet, hozzáütök egy tojást. Ez fontos, mert így nem esik majd szét  a tészta. Összegyúrom és ha kell még liszt, akkor szórok hozzá keveset, csak annyi kell, hogy  a tészta jól összeálljon. A gombóc tésztája akkor finom, ha nagy része krumpli, tehát könnyű, nem kemény, lisztes gumi.  A deszkát jól belisztezem és a tésztát ketté veszem. Először csak a felét nyújtom ki, mert így könnyebb vele bánni. Közben egy nagy fazékban teszek fel vizet forrni és odakészítem a kevés zsíron világosbarnára pirított morzsát is. Mivel a tésztában egyáltalán nincs cukor édesíteni kell, ezért a morzsát összekeverem a fahéjjal és a cukorral és abba forgatom a megfőtt gombócokat.  A kinyújtott tésztát  kockákra vágom, ráteszem a szilvát, gombóccá formálom. Forró vízbe rakom. Ha feljöttek a víz színére akkor még főzöm 2-3 percig, hogy a szilva megfőjön benne, akkor kiszedem a cukros morzsára, jól meghempergetem benne.  

A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése