2015. szeptember 29., kedd

Mákos kalács

Amikor gyerek voltam nagymamám szinte minden vasárnap valamilyen kelt kalácsot sütött, főleg diósat vagy mákosat, mivel a  hatalmas diófán rengeteg dió termett és mák is volt a kertben. :-) A kakaós különlegesnek számított, mert a kakaót meg kellett venni a boltban, most, hogy iszonyúan drága lett a dió és a mák sem olcsó, változott a helyzet, gyakrabban sütök kakaósat.  :-) Nagyon szeretem a mákos dolgokat, legtöbbször  gubát szoktam készíteni, mert azt a fiam is imádja és hamar kész is van, de szoktam mákos  kalácsot is sütni. Pont úgy, mint nagymamám régen. :-) 





Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1,5  dl langyos, cukros tej
2 tojás sárgája
10 dkg cukor
5 dkg vaj, vagy margarin
3-4 dl langyos tej

25 dkg darált mák
20 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 citrom héja
10 dkg vaj, vagy margarin felolvasztva

1 tojássárga a kenéshez

Az élesztőt felfuttatom a langyos tejben.  A lisztben elmorzsolom a vajat, vagy margarint, hozzáadom a tojássárgákat, a cukrot, a  felfuttatott élesztőt, majd annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. 
Géppel jól kidagasztom, duplájára kelesztem. Amikor megkelt, 3 részre osztom, egyenként ovális alakúra nyújtom és megkenem olvasztott vajjal, vagy margarinnal. Megszórom a darált mák és a  cukor keverékével, amibe belekeverem a megmosott mazsolát és a citromhéjat is. Feltekerem, végeit benyomkodom, zsírozott gáztepsibe rakom, egymás mellé a rudakat és még 20 percig  a tepsiben is kelesztem. Megkenem tojássárgával és előmelegített sütőben  világosbarnára sütöm. Amikor kihűlt szeletelem. Kelt tésztáknál érdemes megvárni, hogy teljesen kihűljön és csak utána fogyasztani. 

A képre kattintva nagyobban is látható!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése