2015. szeptember 4., péntek

Rántott karfiol és csirkemell krumplipürével

Ismét jön  a hétvége, ideje valami finomságot rántani. :-) Karfiolnak most van a szezonja, de persze nálunk kell hozzá valami finom husi is, mert magában kevés, fiam nem lakik jól vele. :-) Csirkemellet én mindig csontosat veszek, egyrészt mert sokkal olcsóbb, mint  a filézett, a benne lévő csont és a rajta lévő bőr, nem nyom sokat. Másrészt pedig azért, mert miután én kiflizem, a csontból és bőrből, leveszöldséggel, finom levest készítek, amibe lehet májgombócot, vagy grízgaluskát főzni, de sima kifőtt levestésztával is finom.



Hozzávalók: 

1 fej karfiol 
2 csirkemell, kifilézve

liszt
tojás
prézli
zsír vagy olaj a sütéshez

1 kg krumpli
tej
vaj



A karfiolt rózsáira szedem és sós vízben megfőzöm, de nem túl puhára, csak addig amíg egy villa már belemegy. A csirkemellet felszeletelem, sosem klopfolom, mert elveszti a zamatosságát, sütés közben kiszárad, erre nincs szükség! Olyan vastagságúra szeletelem, amilyen vastag szeletet akarunk, de nem klopfolom! A hússzeleteket, amelyeket mi vastagon szeretünk,  sózom, hagyom állni, majd a szokásos módon lisztbe, tojásba, prézlibe forgatom és bő zsiradékban, lassú tűznél, többször megfordítva, szép pirosra sütöm. A karfiolt nem forgatom külön lisztbe, tojásba és prézlibe, hanem összekeverem a lisztet és a tojást, ekkor kapok egy sűrű masszát, ezt felhígítom kicsi tejjel, sózom és  ebbe a masszába forgatom meg, hogy mindenhol átjárja a kicsit előfőzött karfiolt,  lecsepegtetem, azután kerül a  prézlibe, majd majd bő, forró zsiradékban szép aranybarnára, ropogósra sütöm. A krumplit kockára vágva megfőzöm, leszűröm, vajjal összetöröm, majd tejjel kikeverem. Ha a tejet felforraljuk előtte és melegen öntjük a krumplihoz  könnyebb krumplipürét kapunk, mert a hideg tej megdermeszti a már benne lévő vajat, vagy margarint, ezért nehezebb kikeverni is és sárszerű lesz a pürénk. Ha finom habosat szeretnénk, forraljuk fel a tejet és melegen adjuk a krumplihoz. Saláta, vagy savanyúság kell mellé! 

A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése