2015. október 3., szombat

Fonott kalács erdei vegyes dzsemmel

Ebben a hűvösben már jól esnek a kelt tészták, a sütőt is jó begyújtani, ilyenkor már gyakrabban szoktam sütni. Nagy kedvencünk a fonott kalács, internetes videóról tanultam meg a négyes fonatot, nem nehéz. :-) 






Hozzávalók:


50 dkg finom liszt
3 dkg élesztő
5 dl tej
5 dkg vaj, vagy margarin felolvasztva
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
10 dkg porcukor

 

erdei vegyes dzsem

Az élesztőt 1 dl cukros, langyos  tejben elmorzsolom, tetejét megszórom liszttel, felfuttatom. A lisztet tálba teszem és a hozzávalókból géppel közepesen lágy tésztát dagasztok. Letakarom, a tetejét megszórom liszttel, és a  duplájára kelesztem.  Amikor megkelt deszkára borítom,  két részre osztom a tésztát, majd mindkét részt 4 felé és 4-4
rudat sodrok belőlük. Végüket összefogom és befonom. Zsírozott tepsibe teszem a fonott kalácsokat, és még itt is hagyom kelni fél órát. Tojássárgával lekenem és előre melegített sütőben, közepesnél kicsit erősebb hőmérsékleten sütöm. Erdei vegyes dzsemmel, vagy más dzsemmel is megkenve kiváló. 


A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése