2015. október 26., hétfő

Tepertős pogácsa

Tegnap tepertős pogácsát sütöttem, mégpedig 2 tepsivel.  3 fiúnak, kell ennyi.  :-) Nagyon finom lett, maradt még ma reggelire is, igaz frissen a legfinomabb. :-) 













Hozzávalók:

75 dkg liszt
10 dkg margarin
10 dkg zsír
4 dkg élesztő
1 mk. cukor
1 + 2 dl tej
2 dl tejföl
1 csapott ek. só

50 dkg tepertő

bors

2 tojássárga a kenéshez

Az  élesztőt, cukros langyos tejbe morzsolom, tetejét megszórom liszttel, felfuttatom. A lisztet egy nagy tálba teszem, belekeverem a sót, hozzáadom a puha zsírt és margarint, a tejfölt és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. Géppel, a dagasztókarral jól kidolgozom.  Ezután pihentetem 10 percig, így könnyebb kinyújtani. A tepertőt ledarálom, sózom, borsozom. A tésztát vékonyra  kinyújtom, rákenem a tepertőt, feltekerem, mint egy bejglit, két végét felénél egymásra hajtom. Kicsit ellapítom, hagyom pihenni fél órát. Ezt még kétszer megismétlem, fél óra pihentetéssel, majd kb. 3 cm-re nyújtom a tésztát, éles késsel berácsozom, kiszaggatom. Tepsibe rakom, megkenem tojássárgával és még így hagyom állni 20 percet, ezután előmelegített sütőben közepesnél nagyobb hőfokon világosbarnára sütöm. Ebből az adagból nekem 30 db közepes pogácsa lett. 


A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése