2015. november 12., csütörtök

Házi eclair fánk

Mivel képviselőfánkot tudok sütni, úgy gondoltam az eclair fánk is menni fog. :-) Hát, cukrászversenyen nem indulhatnék vele, de az íze nagyon finom lett.  :-) Olyan kis házi fánkok lettek, minden napi fogyasztásra. :-D










Hozzávalók:

Tésztához:

15 dkg vaj, zsír , vagy margarin
3 dl víz
25 dkg liszt
4 tojás

Krémhez:

3 tojás
3/4 l tej
1 cs.  vaníliás cukor
20 dkg cukor 

15 dkg liszt
5 dkg vaj, vagy margarin

3 ek. kakaópor

3 dl habtejszín
5 dkg cukor 


csokimáz:

10 dkg cukor
3 dkg kakaópor
3 dkg vaj, vagy margarin
kevés víz  

Egy lábosba felteszem a vizet forrni, amikor forr  beleteszem a zsiradékot, összeforralom. Egyszerre hozzáöntöm a lisztet, keverem  2-3 percig, amíg elválik az edény falától és szépen összeáll a massza. Ekkor leveszem a tűzről és rögtön belekeverek egy egész tojást. Várok kicsit, hogy hűljön, azután  egyenként belekeverem a többi tojást is.  A tésztát nylon zsákba rakom, lyukat vágok rá és hosszúkás rudakat nyomok egymás mellé egy nagy tepsiben. Megpróbálom babapiskóta formára, nem mindegyik sikerül. Előmelegített, forró sütőbe teszem, kb. 30 perc alatt megsülnek. A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, mert  akkor összesnek a fánkok. Amikor kiveszem a tepsiből,  azonnal kettévágom a rudakat,  hogy kijöjjön a gőz  így nem puhul meg  a tészta. A krémhez a tojásokat szétválasztom, a sárgákat egy lábosba teszem,  hozzáadom a porcukrot  a vaníliás cukrot, jól kikeverem. Ezután jön hozzá a liszt, ekkor egy sűrű massza lesz, jól elkeverem, majd fokozatosan felhígítom a tejjel. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm. Nem szabad egy pillanatra sem abbahagyni a keverést, mert nagyon könnyen leég.  A tűzről levéve hozzáadom a vajat, vagy margarint és lazán beleforgatom a keményre vert tojásfehérje habot és ekkor keverem bele a kakaóport is.  Lehűtöm. Amikor már kellően hideg, nylon zsákba szedem, aminek egyik csücskére lyukat vágok.  A tejszínt felverem a cukorral, azt  is nylon zsákba rakom. A fánkokban ha van hártya, azt kikaparom egy  kiskanállal. Először  megtöltöm  a fánkokat kakaós krémmel, majd erre nyomok tejszínhabot. Ráteszem a tetejüket, amit a cukorból, kakaóporból és vajból, vagy margarinból főzött csokimázzal öntök le. Elég idő és munkaigényes sütemény, de nagyon finom. Nekem ebből a mennyiségből 20 darab, közepes méretű fánk lett.

A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése