2015. november 21., szombat

Jókai bableves

A Jókai bablevesnek is minden háznál megvan a saját, jól bevált receptje. :-) Ez a finom leves végül is egy tejfölös, füstölt húsos-füstölt kolbászos  bableves(amibe nem kell zöldség!)  és egy csipetkés, zöldséges bableves ötvözete. Nálunk jobban szeretik a kettőt külön-külön, de kell néha egy kis változatosság is. :-) Ma Jókai bablevest főztem, úgy, ahogy én szeretem. :-) 









Hozzávalók:

30 dkg tarkabab 

40 dkg füstölt tarja
25 dkg füstölt kolbász(Gyulai)
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1/2 zeller
1/2 karalábé
2 babérlevél
4 cikk fokhagyma
1 ek. zsír
2 mk. pirospaprika
1 fej hagyma
4 csapott ek.liszt
2 dl tejföl

bors

Csipetkéhez:

20 dkg liszt
1 tojás


A füstölt tarját egyben, fedő alatt odateszem főni, annyi  vízben, hogy jól ellepje  Nem sózom meg, mert a füstölt hús sós. Amikor már belemegy a villa, beleteszem az előző este beáztatott babot, a babérlevelet, a fokhagymát, a tisztított, darabolt zöldségeket, a karikára vágott kolbászt. Amikor a bab már majdnem puha(addig megfőnek a zöldségek és a kolbász is), beleszórom a közben elkészített csipetkét, együtt főzöm tovább. Amikor már minden puha, a zsírból és  2 ek.  lisztből készítek egy hagymás rántást, úgy, hogy a zsíron félig megpirítom a kockára vágott hagymát, hozzászórom a lisztet, együtt pirítom készre. Leveszem a tűzről, hozzákeverem a pirospaprikát, felengedem hideg vízzel és egy szűrőn  át a leveshez öntöm. A másik 2 ek. lisztet elkeverem a tejföllel, felhígítom levessel, majd  azt is a leveshez öntöm. Ekkor állítom be a leves sűrűségét, annyi vizet öntök még hozzá, hogy jó állaga legyen, ne túl híg, de ne is túl sűrű. Ízesítem még kevés őrölt borssal, ha kell sózom és jól összeforralom. A füstölt húst  a leves után esszük meg, tormával, mustárral. 

A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése