2015. november 20., péntek

Soros mézes (lapok sütése nélkül)

Tegnap megkérdezte a postás fiú, hogy mit tetszik sütni, olyan karácsonyi illat van. :-) Hát, igen! :-) Soros mézest sütöttem, mégpedig olyat, amihez nem kell külön lapokat sütni, egyben sütöm meg  a tésztát, aztán vágom fel és töltöm. Gyorsabb, mint  a hagyományos és nagyon finom. :-)













Hozzávalók:

Tésztához:

40 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
10 dkg cukor
4 ek. méz
2 tojás
15 dkg vaj, vagy margarin, felolvasztva
1,5 dl tejföl 
1 mk. őrölt fahéj
1 mk. őrölt szegfűszeg

Krém:

20 dkg vaj,  vagy margarin
10 porcukor
10 dkg kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor
10 dkg búzadara
3 dl tej

15 dkg baracklekvár

Csokimáz:

5 dkg cukor
3 dkg kakaópor
2 dkg vaj, vagy margarin
pici víz

Egy nagy tálba szórom a lisztet, belekeverem a fahéjat, szegfűszeget(lehet mézeskalácsfűszer is), a  sütőport. Hozzáteszem a cukrot, a mézet, a tojásokat, az olvasztott vajat, vagy margarint és az egészet a tejföllel összegyúrom. A tészta lágy lesz, szinte kenhető.  Egy 35X25-ös tepsi vastagon kikenek vajjal, vagy margarinnal, beleteszem a tésztát és a kezemmel egyenletesre elsimítom. A sütőportól meg fog dagadni. Közepes hőmérsékleten  sütöm, kb. 10 percig, elég hamar megsül. Amikor már barnul a széle és szilárd a tészta, ha megnyomom a kezemmel, akkor jó. Deszkára borítom. A teteje lehet kicsit egyenletlen lesz, de az nem baj, egy éles késsel egyenesre lehet vágni. Amikor kihűlt, körben levágom a szélét, majd hosszában kettévágom, utána  lapjában is, így kapok 4 keskenyebb lapot.  Ezeket megtöltöm, úgy hogy az első lapra krém kerül, a másodikra lekvár, a harmadikra krém, a tetejére pedig csokimáz. 
Krém: A vajat, vagy margarint kikeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral. A tejbe belefőzöm a búzadarát, amikor nagyon sűrű, beleteszem a cukrot, együtt is főzöm. Kihűtöm, majd a krémhez keverem. Vigyázni kell, hogy valóban kihűljön, mert ha meleg felolvasztja a vajat, vagy margarint  és folyós lesz. Egy kis időre hűtőbe teszem a krémet, majd megtöltöm a lapokat.  A betöltött süteményt is hűtőbe teszem, mert úgy könnyebben megdermed rajta a csokimáz. 
Csokimáz: A cukrot összekeverem a kakaóporral, egy kis vízzel feloldom, sűrűre főzöm. A tűzről levéve belekeverem a vajat, vagy margarint. Várok, amíg jó sűrű és a sütemény tetejére öntöm, elsimítom. 
Ez egy gyors soros mézes, nem kell külön lapokat sütni. Ebből a tésztából szaggathatunk köröket is, amikor kisült, kettőt összeragasztunk bőségesen valamilyen  lekvárral és leöntjük csokival. Akkor olyan lesz, mint  a Bombi szelet. 

A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése