2015. december 4., péntek

Bagolyszem

A következő Karácsonykor gyakran sütött süteményem a bagolyszem. Ezt a süteményt régen egy női magazin főzési-sütési  rovatában találtam, kivágtam és azóta is őrzöm, ez alapján sütöm a mai napig is. Bonyolultnak tűnik, pedig nem az és meglepően sok sütemény van egy adagból. Javaslom kipróbálásra, biztos siker a karácsonyi asztalon! :-) 



Hozzávalók: 

Tészta:

35 dkg liszt
25 dkg vaj, vagy margarin
5 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 ek. tejföl
3 tojás sárgája

Töltelék:

3 tojás fehérje
15 dkg cukor
15 dkg darált dió

1 üveg meggybefőtt 

A lisztet elmorzsolom a vajjal, vagy margarinnal, hozzáadom a cukrokat és a tojássárgákkal meg a tejföllel összegyúrom. Ez egy nagyon finom, omlós tészta lesz. Hűtőben pihentetem  fél órát. Ezután 3 egyenlő részre osztom, kinyújtom négyzet alakúra, úgy, hogy a  hossza egy nagy gáztepsi hosszúsága legyen(kb. 35 cm), a rövidebb oldala pedig kb. 20 cm. Ezután mindkét hosszabbik oldalát kirakom jól lecsepegtetett meggyel és egymás felé elkezdem feltekerni a meggyre a tésztát. Kb. 3-4 cm helyet hagyok a két tekerés között, ebbe a résbe kerül a diós hab. A tésztarudat a tepsibe helyezem. A tojásfehérjéket felverem a cukorral, jó keményre és fényesre, majd belekeverem a darált diót. A hab egyharmadát a tésztára halmazom, így járok el a másik két adag tésztával is. A három rúd pont elfér egymás mellett a tepsiben. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten sütöm, kb. 20-25 perc alatt megsül. A diós hab mire megsül felül ropogós, alul finom krémes lesz. Amikor kihűlt  kb. 3 cm-es szeletekre vágom, meg lehet szórni porcukorral is.

A képre kattintva nagyobban is látható! 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése