2015. december 19., szombat

Diós és kakaós kalács

Nálunk már a hétköznapi sütések is a Karácsony jegyében telnek, az ünnepi linzer és Isler után diós és kakaós kalácsot is sütöttem. :-) Természetesen Karácsonyra, a fiúk nagy kedvencét  zserbót sütök majd, a többi még titok, mert nem akarom elkiabálni. :-) Hátha nem sikerül! :-D


Hozzávalók:


50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1,5  dl langyos, cukros tej
10 dkg cukor
10 dkg vaj, vagy margarin felolvasztva
3-4 dl langyos tej
 

15 dkg darált dió 
7 dkg kakaópor
30 dkg porcukor

10 dkg vaj margarin felolvasztva

1 tojássárga a kenéshez


Az élesztőt felfuttatom a langyos tejben.  A liszthez hozzáteszem az olvasztott  vajat, vagy margarint, hozzáadom a cukrot, a  felfuttatott élesztőt, majd annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjak.
Géppel jól kidagasztom, duplájára kelesztem. Amikor megkelt, 2 részre osztom,  majd négyzet  alakúra nyújtom a tésztát és megkenem olvasztott vajjal, vagy margarinnal. Egyiket megszórom a darált dió és a  porcukor felének keverékével, a másikat a kakaópor és porcukor másik felének keverékével.  Feltekerem, végeit benyomkodom, zsírozott gáztepsibe rakom, egymás mellé a rudakat és még 20 percig  a tepsiben is kelesztem. Megkenem tojássárgával, utána  előmelegített sütőben  világosbarnára sütöm. 

A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése