2015. december 12., szombat

Flódni másképpen

A Flódni eredeti,  kóser receptjét már leírtam, az fehér borral készül, mert a kóser szabályok szerint nem kerülhet egy ételbe egyszerre tej és tojás. De mivel nekünk nem kell tartani a kóser szabályokat,  sütöttem már Karácsonyra tejben felfuttatott élesztős tésztából is Flódnit. :-)  Ez a tészta lényegében a bejgli tésztája, de hasonlít a zserbóéhoz is. Nagyon finom lett így a sütemény, bátran merem  ajánlani mindenkinek, aki nem akarja a fehérboros változatot megsütni. :-)







 Hozzávalók:


 Tészta: 

40 dkg liszt
15 dkg vaj, vagy margarin
10 dkg porcukor
1 dl tej
1 kk. cukor az élesztőhöz
1 dkg élesztő
1 tojás

Töltelék:

25 dkg darált mák
20 dkg cukor
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj 

1-2 ek. búzadara  
kevés tej 


25 dkg darált dió
20 dkg cukor

5 dkg mazsola
1 cs. vaníliás cukor
reszelt citromhéj 

1-2 kanál morzsa
kevés víz


3/4 kg alma
15 dkg cukor
fahéj
5 dkg mazsola 


1 tojás  a kenéshez



A lisztet elmorzsolom a vajjal vagy margarinnal, hozzáadom a porcukrot, a tojást és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztővel összegyúrom. A tésztát 4 egyenlő részre osztom, pihentetem.  Elkészítem a töltelékeket. A máknál a hozzávalókat összekeverem és kevés tejjel összefőzöm, majd kihűtöm.  A diónál is hasonlóképp járok el, de ott pici vízzel forralom össze és a végén keverek hozzá 1-2 kanál morzsát. Az alma tölteléknél, a hámozott reszelt almát összekeverem a cukorral, mazsolával fajjal és összemelegítem addig, amíg cukor el nem olvad.
Amikor minden töltelék kész kinyújtom az első adag tésztát egy  35X30 cm-es tepsi méretére. Az elsővel kibélelem a tepsi alját, erre dió tölteléket teszek, ráhelyezem a következő tésztalapot, erre jön a máktöltelék, majd ismét egy réteg tészta, amire az almát halmozom. Beborítom az utolsó tésztalappal, tetejét megszurkálom villával, hogy  a gőz el tudjon távozni, majd megkenem tojással és közepes lángon világosbarnára sütöm. Nem kell már a tepsiben keleszteni.  Amikor kihűlt szeletelem, porcukorral megszórom. 
A képre kattintva nagyobban is látható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése