2015. december 3., csütörtök

Mézes krémes

Karácsonykor általában azokat a sütiket sütöm, amelyek az évek alatt már jól beváltak és a fiúk ragaszkodnak is hozzájuk. :-) Ilyen a zserbó, a mézes krémes, a bagolyszem, a havas házikó,  a flódni, a kozáksapka. Ezek közül választok, általában háromfélét szoktam sütni, plusz még mákos gubát is készítek.  Bejglit már régóta nem sütök, mert jó pár éve egyik Karácsonyon rájöttünk, hogy senki sem szereti igazán, csak megszokásból sütöm. :-)  Helyette sokkal finomabb a kicsit átalakított flódni, amiben a dió és a mák mellett alma is van, ettől zamatos az egész és nem szárad ki Karácsony másnapjára, mint  a bejgli. Flódnit sütöttem már az eredeti kóser változatban is, fehér borral, de mivel nekünk nem kell figyelembe venni a vallási szokásokat, az élesztőset jobban szeretem, aminek olyan a tésztája, mint a  zserbóé. Most bemutatom ezeket a karácsonyi sütiket. Elsőként a mézes krémessel kezdem, melynek receptjét sógornőmtől kaptam, ő pedig a nagymamájától. Kicsit idő és munkaigényes, de amikor megpuhul nagyon finom tud lenni. :-) 





Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
4 ek. cukor
4 ek. méz(langyosra melegítve)
6 dkg margarin(felolvasztva)
1 egész tojás 

Krém:

5 dl tej
4 tojás
20 dkg cukor
2 cs.  vaníliás cukor
4 ek. liszt
20 dkg vaj 

Csokimáz

10 dkg cukor
3 ek. kakaópor
3 dkg vaj
kevés víz

A hozzávalókat kevés hideg vízzel összegyúrom, 4 felé osztom és zsírozott tepsi alján lapokat sütök belőlük. Elég nehéz kinyújtani, mert ragad, én úgy szoktam, hogy egy darabig nyújtom, majd a kicsit megmelegített tepsi közepére teszem és a kezemmel ott nyomkodom szét, aztán nyújtófával szép egyenletesre simítom, ott a tepsi alján. Így könnyen ki lehet nyújtani, mert a meleg és  zsíros felületen könnyen nyújtható a tészta. Amikor kihűl nagyon kemény lesz, szinte merev, vigyázni is kell, hogy ne törjön el, de  a krémtől majd megpuhul. Minden lap előtt zsírozni kell a sütőfelületet. 
Krém: A tojásokat szétválasztom, a sárgáját kikeverem a cukrokkal, a liszttel, fokozatosan hozzáadom a tejet és állandó kavargatás mellett összefőzöm. Ezután belekeverem a tojások keményre vert habját, majd amikor már kihűlt jól kihabosítom a szoba-hőmérsékletű vajjal. A krémet érdemes előtte való nap megcsinálni, hogy megdermedjen, ne legyen folyós. A kisült lapokat megtöltöm, egyenletesen elosztva  a krémet, majd a tetejét bevonom csokimázzal.
Csokimáz: A cukrot összekeverem a kakaóporral, kevés vízzel összeforralom és sűrűre főzöm. A tűzről levéve hozzákeverem  a hideg vajat, várok kicsit, amíg sűrűsödik és a  sütemény tetejére öntöm, egyenletesen elkenem rajta.  Így hagyom állni másnapig, addig megpuhul, széleit körben levágom, kockákra szeletelem. 

A képre kattintva nagyobban is látható!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése