2015. december 8., kedd

Savanyított fejbe töltött káposzta

Karácsonykor savanyított káposztafejet  szoktam használni a töltött káposztához, tavaly is így készült. :-) A töltelék hasonló, mint az édes káposztafejbe töltöttnél, de ennél ügyelni kell arra, hogy a szálas káposzta ne legyen túl savanyú, mivel a fej is az, nehogy túl savanyú legyen az egész étel. 



Hozzávalók:

1 fej hordóban savanyított káposzta
1 kg szálas hordós káposzta 
1 kg sertéslapocka 
30 dkg füstölt hús, comb, vagy csülök
30 dkg rizs
2 nagy fej hagyma
1 tojás
4 ek. zsír  

1 nagy fej fokhagyma
2  ek. pirospaprika
2 erős paprika

bors


A fejes, savanyított káposztát jól megmosom, leveleire szedem, a vastag ereket kivágom belőle. Elkészítem a tölteléket. A húst  a füstölt hússal, a fokhagymával, az erős paprikával  együtt ledarálom, hozzáteszem a megmosott rizst, összekeverem.  A hagymákat  kockára vágom, a zsíron megpirítom,  belekeverem a pirospaprikát, a húshoz öntöm. Teszek bele 1 tojást, sózom, borsozom. Jó fűszeresre kell készíteni a tölteléket. A savanyított leveleket megtöltöm, feltekerem, végeit benyomkodom.  Egy nagy fazék aljára rakok szálas  káposztát(előtte azt is kimosom legalább egyszer), erre teszem sorban a töltelékeket.  Amikor egy sor megvan, ismét szálas káposzta következik, majd a töltelékek, tetejére szálas káposztát teszek.  Felöntöm annyi  vízzel, hogy ellepje, picit sózom, de ezzel vigyázni kell, mert a savanyított káposzta is sós. Másfél órán át, lassan főzöm, akkor kiveszek egyet és megnézem, hogy jó-e már, ha kell még főzöm kicsit. Amikor a rizs puha, akkor már kész van. Szálas káposztával együtt tálalom, tejfölt teszünk a tetejére. 

A képre kattintva nagyobban is látható! 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése