2015. december 5., szombat

Zserbó

Folytatódjék akkor  a karácsonyi sütemények bemutatása.:-)  Iker fiaim kedvenc süteménye a zserbó. :-) A harmadik fiam viszont egyáltalán meg sem eszi, annyira nem szereti. Persze az ikreknek sütök azért minden Karácsonykor, hiszen egyszer van egy évben és olyankor az Ő kívánságuk is teljesül. :-) Nagyon régen  Horváth Ilona szakácskönyvéből tanultam meg a zserbó sütését,  azóta is aszerint a recept szerint sütöm. 





Hozzávalók:

Tészta:

35 dkg liszt
20 dkg vaj, vagy margarin
5 dkg cukor
1 tojás
1 mk.  sütőpor
1 dl tej
1 mk. cukor
1 dkg élesztő 

Töltelék:

12 dkg darált dió
12 dkg porcukor
20 dkg baracklekvár

Csokimáz:

10 dkg cukor
3 dkg kakaópor
3 dkg vaj
kevés víz 

vagy 2 tábla tortabevonó csoki 

Az élesztőt felfuttatom a cukrozott, langyos tejben. A liszthez adom a sütőport, elmorzsolom a zsiradékkal, hozzáadom a cukrot, a tojást és a felfuttatott élesztővel összegyúrom. A tésztát 3 részre osztom, egy 25X30 cm-es tepsi méretűre kinyújtom az első lapot, beleteszem a tepsibe a  tésztát. Megkenem a lekvár felével, majd erre  rászórom a dió és porcukor keverékének felét. Következik a második lap. Ezt  megkenem a lekvár másik felével, megszórom a maradék cukros dióval. Tetejére teszem a harmadik lapot. Így hagyom állni egy órán át. Ekkor villával megszurkálom  és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten sütöm, kb. 25-30 percig, ha már  világosbarna a teteje,  akkor jó. Amikor kihűlt csokimázzal borítom be. A cukrot elkeverem a kakaóporral, egy kicsi vízzel összeforralom, sűrűre főzöm. A tűzről levéve hozzákeverem a hideg vajat, várok, amíg kicsit sűrűsödik, majd a süteményre öntöm, elsimítom. Lehet tortabevonó csokiból is készíteni a mázat. Kihűlés után kockákra vágom, de szokták rombusz alakúra is. 

A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése