2016. január 11., hétfő

Almás linzer

Ez a sütemény fiam nagy kedvence, most is az Ő kérésére sütöttem meg. Abban különbözik az almás pitétől, hogy az almát  nem kell lereszelni, aránylag nagy darabokban kerül a süteménybe. Így az íze is intenzívebb lesz, jól bele lehet harapni az almába. :-) 







Hozzávalók:

40 dkg liszt
15 vaj, vagy margarin
1/2 cs. sütőpor 
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1 egész tojás
 1-2 kanál tejföl

6 nagy alma
10 dkg mazsola
3 mk. fahéj
kevés citromlé 
15 dkg cukor

zsömle vagy kekszmorzsa a tésztára
vaníliás porcukor  a szóráshoz

A liszthez  szórom a sütőport, elmorzsolom a zsiradékkal, hozzáadom a cukrokat, a tojást és annyi tejfölt, hogy jól össze tudjam gyúrni. Ez lehet 1-2 kanál, a tojás nagyságától függ. A tésztát hűtőbe teszem fél órára. Az almákat megpucolom, magházát kivágom és mindegyiket négybe, majd a negyedeket kettőbe vágom, meglocsolom kevés citromlével. Amikor mind kész van, egy lábosba teszem, hozzáadom a megmosott és kicsit áztatott mazsolát, a cukort  a fahéjat és együtt párolom az almát. Nem kell nagyon puhára párolni, mert  a sütőben még puhulni fog. Egy 20X30-as tepsit vastagon kivajazok, a tésztát úgy osztom el, hogy 2/3-ad, 1/3-ad legyen az arány. A nagyobb tésztát kinyújtom, a tepsitől nagyobb méretűre és úgy teszem a tepsibe, hogy kibélelem vele az oldalát is. A tésztát megszórom morzsával, majd ráhalmozom a mazsolás párolt almát. A tetejét tepsi nagyságúra nyújtott tésztával fedem be, az széleinél kézzel összenyomkodom a tésztát, majd villával megszurkálom, hogy a gőz  el tudjon távozni sülés közben. Közepes hőmérsékleten, kb. 25-30 perc alatt megsül. Amikor kihűlt kockákra vágom és vaníliás porcukorral szórom meg. 

A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése