2016. január 9., szombat

Csörögefánk

Mivel itt a farsangi időszak, az interneten is  minden tele van fánkkal. Én még soha nem sütöttem csörögefánkot, ideje volt kipróbálni. :-) Gyerekkoromban sokat ettem, nagymamám sütött, de eddig valahogy engem elkerült. Fiam azt mondta, hogy  finom, de a szalagos fánkot jobban szereti. :-) 








Hozzávalók:

25 dkg liszt
1,5 dl tejföl
5 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
3 tojássárga
5 dkg vaj, vagy margarin
1 ek. rum, vagy pár csepp rumaroma

lekvár, vagy dzsem

olaj a sütéshez
vaníliás porcukor a szóráshoz

A lisztet elmorzsolom a vajjal, vagy margarinnal,  és a többi hozzávalóval összegyúrom. Ha kell még lisztezem kicsit, ruganyos, lágy tésztának kell lennie. Deszkán, kézzel alaposan gyúrom 2-3 percig. Ezután folpack-ba csomagolva hűtőben pihentetem 15 percig.  Ekkor  lisztezett deszkán kb. 3 mm-re kinyújtom a tésztát és pizzavágóval négyzetekre vágom, mindegyik közepébe vágok egy rést. Ezen a résen áthúzom a négyzet egyik sarkát. Bő, forró olajban világosbarnára sütöm a fánkokat, papírszalvétára szedem ki, hogy a felesleges olajat leigya róla, majd  még melegen megszórom vaníliás porcukorral. Lekvárral, vagy dzsemmel fogyasztjuk, náluk most málna és sárgabarackdzsem volt hozzá. 

A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése