2016. január 24., vasárnap

Egyszerű vaníliás fánk

Pár napja annyira megkívántam a jó forró fánkot, vaníliás porcukorral és finom baracklekvárral, hogy azonnal neki is álltam a készítésének. :-) A legegyszerűbbet csináltam, így aránylag hamar el is készült. 








Hozzávalók:

40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 kk. cukor
5 dkg vaj, vagy margarin
3 dl tej
10 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
2 tojássárga

olaj a kisütéshez
vaníliás porcukor a szóráshoz
dzsem, vagy lekvár 


Az élesztőt elmorzsolom az 1 kk. cukorral elkevert és meglangyosított tejben, tetejét megszórom liszttel és felfuttatom.  A vajat vagy margarint meglangyosítom, hozzáöntöm a tejet, beleteszem a porcukrot, a vaníliás cukrokat, együtt langyosra keverem. A liszthez adom a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt és a vaníliás, vajas vagy margarinos tejet, géppel jól kidagasztom. Letakarom és langyos helyen duplájára kelesztem. Akkor lisztezett deszkára borítom, kb. 2 cm-re nyújtom és  kerek szaggatóval kiszaggatom, konyharuhával letakarom, majd még így is hagyom kelni kb. 20 percig. Bő, közepesen forró olajban sütöm, közepére ujjammal kis mélyedést nyomok, ide kerül majd a lekvár. Mindig a benyomott oldalát teszem először az olajba, aztán fordítom meg. Szép aranybarnára sütöm. Nem kell túl gyorsan sütni, mert akkor nyers marad a közepe. Vaníliás porcukorral megszórva, valamilyen dzsemmel, vagy lekvárral tálalom. 


A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése