2016. április 3., vasárnap

Csavart kalács

Kelt kalácsot nem egyszerű sütni és elég időigényes is,  de annyira finom tud lenni, hogy megéri a fáradságot és a ráfordított időt.:-)  Ilyen kalácstésztából sütöttem már csiga formát, most egy új formával próbálkoztam, nagyon finom lett, máskor is fogok ilyet sütni. :-) 











 Hozzávalók:

50 dkg liszt
5 dkg vaj, vagy margarin
2,5 dkg élesztő
1 mk. cukor
3 dl + 1 dl tej
10 dkg porcukor
1 tojás

20 dkg porcukor
3 dkg kakaópor
3 mk. fahéj 
5 dkg vaj, vagy margarin  felolvasztva

1 tojássárgája  a kenéshez  

Az élesztőt felfuttatom 1 dl langyos, cukros tejben. A lisztet egy mély tálba szórom,  elmorzsolom benne a vajat, vagy margarint, hozzáadom a cukrot, a tojást, a felfutott élesztőt és annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjak. Géppel hólyagosra dagasztom, majd a tetejét megszórom liszttel és letakarva duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára borítom, kettéveszem a tésztát és mindkettőt téglalap alakúra nyújtom, megkenem olvasztott vajjal, vagy margarinnal, megszórom egyiket a porcukor fele és a kakaópor keverékével, a másikat a porcukor másik fele és a fahéj keverékével, majd a szélesebb részétől kezdve feltekerem. Ezután hosszában, középen kettévágom a feltekert tésztát a két részt összefonom, majd koszorúba formálom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a koszorúkat és hagyom még kelni 20 percig. Tojássárgával megkenem, közepes hőmérsékleten aranybarnára sütöm. Fogyasztáskor nem szeletelem, hanem tépjük, úgy az igazi.


A képre kattintva nagyobban is látható!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése