2016. április 16., szombat

Palócleves

Egy régi szomszédasszonyom főzte ezt a levest, és így, ahogyan én is átvetem tőle, mert nagyon ízlett. :-)  Az érdekessége az, hogy nem citrommal, vagy ecettel, hanem egy kevés mustárral van savanyítva, ami különösen jó ízt ad neki. Nagyon szeretjük. :-) 





Hozzávalók:

50 dkg sertéslapocka
1 nagy fej hagyma
1 ek. pirospaprika
1 ek. zsír

bors
30 dkg zöldbab( idényen kívül fagyasztott) 
2 közepes krumpli
4 cikk fokhagyma

2 dl tejföl 

 A kockára vágott hagymát megpirítom a zsíron, ráteszem a pirospaprikát, felöntöm pici vízzel, hozzáteszem a húst, jól átpirítom, majd felengedem kevés vízzel, sózom, borsozom és fedő alatt, a vizet mindig pótolva párolom. Lényegében egy pörköltet készítek. Amikor már majdnem puha a hús, hozzáteszem a zöldbabot, felengedem annyi vízzel, hogy ellepje, ekkor teszem bele a fokhagymát is, együtt párolom 10 percig.  Ezután  beleteszem a kockára vágott krumplit, a mustárt és együtt készre főzöm.Végül a tejfölt kikeverem egy tálban, felengedem egy kevés levessel(hőkiegyenlítés), és a forró leveshez öntöm, ekkor öntöm fel annyi vízzel, hogy levessűrűségű legyen, jól összeforralom, ha kell ekkor még fűszerezem kevés sóval, borssal. 

A képre kattintva nagyobban is látható! 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése