2017. július 29., szombat

Fahéjas koszorú

Valamiért egy ideje  fahéjas édességet kívánok, ezért sütöttem fahéjas koszorút és fahéjas-almás palacsintát is. :-)  Most a fahéjas koszorú receptjét írom le, egyszerű kelt tésztából készül, egy kis csavarral. :-) 








Hozzávalók:


Tésztához:

40 dkg liszt
4 dkg vaj, vagy margarin
2 dkg élesztő
1 mk. cukor 
2,5 dl + 1 dl tej
1 tojás

Töltelékhez:

3 kk. fahéj
15 dkg porcukor
dkg vaj, vagy margarin  felolvasztva

1 tojássárgája  a kenéshez 


Az élesztőt felfuttatom 1 dl langyos, cukrozott tejben. A lisztet egy mély tálba szórom,  elmorzsolom benne a vajat, vagy margarint, hozzáadom a cukrot, a tojást, a felfutott élesztőt és annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjak. Géppel dagasztom, kb. 10 percig,  majd a tetejét megszórom liszttel és letakarva duplájára kelesztem. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítom a tésztát, téglalap alakúra nyújtom, megkenem olvasztott vajjal, vagy margarinnal, megszórom  a porcukor és a fahéj keverékével, majd feltekerem, mint amikor tekercset készítünk.  Ezután hosszában, középen kettévágom a tekercset, ekkor a rétegegek szétnyílnak, majd a két részt összefonom és koszorúba formálom. Kizsírozott tepsibe teszem a koszorút és hagyom még kelni 20 percig. Tojássárgával megkenem, közepes hőmérsékleten világosbarnára sütöm. 



A képre kattintva nagyobban is látható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése